L''ebola de les oliveres'

Catalunya intensifica els controls per evitar l'arribada de la 'Xylella fastidiosa'

Aquest any es faran unes 1.400 anàlisis en finques agrícoles i vivers

xylella

xylella

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat va intensificar a finals de l'any passat les inspeccions que es fan habitualment per a la prevenció i el control de plagues després de confirmar-se que el bacteri 'Xylella fastidiosa'  'Xylella fastidiosa' havia arribat a territoris allunyats del nucli principal del sud d'Itàlia, com Còrsega, Mallorca o la Costa Blava francesa. El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) va analitzar 814 mostres vegetals el 2016 i aquest any es preveu arribar a les 1.400. Tots els exàmens han donat negatiu.

La vigilància es porta a terme a les empreses proveïdores de material vegetal i a les plantacions, tant d'olivera com d'ametllers, cítrics, vinya i altres cultius susceptibles de veure's afectats per la 'Xylella fastidiosa', així com en vivers de planta ornamental i parcs i jardins. Neus Ferreté, subdirectora general d'Agricultura, recorda que els agricultors i venedors estan obligats a notificar qualsevol sospita de contaminació per plagues.

S'ha creat així mateix un comitè de seguiment presidit per la directora general d'Agricultura, Teresa Masjuan, del qual formen part representants dels sectors agrícola, viverista, l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) i tècnics del mateix DARP.

Notícies relacionades

L'IRTA també està analitzant i estudiant els possibles insectes vectors a Catalunya i la seva biologia per conèixer el seu comportament i les possibles mesures de lluita. Es creu, no obstant, que la principal via de propagació de la malaltia és el comerç de material vegetal contaminat.

A més, el DARP està fent una àmplia campanya informativa per evitar que la plaga s'introdueixi i es propagui a Catalunya. "La seva erradicació, una vegada detectada, és molt difícil; per això la millor estratègia és la prevenció, i per això és fonamental que qualsevol sospita de la seva presència es comuniqui immediatament", insisteix Ferreté. Encara que les temperatures més fredes semblen dificultar la propagació de la plagues, la subdirectora general recorda que a les Balears es va detectar al novembre. "Mai es pot abaixar la guàrdia".