Investigació

Les onades de calor eleven a Espanya fins al 20% el risc de mort

Un estudi vincula les morts amb l'alça de les temperatures, sobretot en zones temperades

El desgavell biològic és més acusat en zones no habituades als extrems

Les onades de calor eleven a Espanya fins al 20% el risc de mort

CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts

Espanya està entre els països on més onades de calor es registren a l’any i més durada tenen aquests fenòmens, que suposen un augment d’entre el 10% i el 20% del risc de mort en la població, segons un estudi internacional publicat a la revista científica 'Environmental Health Perspectives' en què ha participat un investigador de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Les onades de calor duren a Espanya entre quatre i cinc dies de mitjana, davant els tres i quatre de la resta dels 18 països analitzats entre el 1972 i el 2012 en la investigació. En el cas d’Espanya s’han examinat els registres disponibles de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) de totes les capitals de província –excepte de Palència, on no hi havia dades– des del 1990, va explicar ahir l’investigador del CSIC Aurelio Tobías, coautor de l’estudi.

Encara que no hi ha una definició única d’onada de calor, en qualsevol de les aplicades, de la més a la menys laxa, Espanya lidera, després de la Xina, la llista de països on més fenòmens d’aquests es produeixen des que hi ha registres, i des del 2003 ha experimentat un «significatiu increment» en freqüència i intensitat, com auguraven les prediccions dels efectes del canvi climàtic.

D’acord amb el concepte més exigent d’onada de calor –que se superi durant més de dos dies la temperatura mitjana del 10% dels dies més calorosos de l’any–, a Espanya hi ha hagut una mitjana de 32 onades de calor a l’any des del 1990 (a la Xina, 37), mentre que el Pla Nacional d’Alertes del Govern rebaixa la xifra a una mitjana de 15 anuals.

Impacte al Pirineu

Diversos llocs de la costa mediterrània, entre ells Barcelona, Tarragona i València, i el Pirineu han patit alguns d’aquests repunts de temperatures. Aquest estiu, Espanya ja ha viscut diverses onades de calor en què s’han superat els registres històrics de temperatures màximes.

No obstant, la investigació, que relaciona els efectes dels pics de calor en la mortalitat, conclou que a les zones de temperatures més moderades, com el terç nord peninsular, és on més morts es produeixen perquè els seus habitants no estan tan aclimatats als extrems tèrmics com aquells que habiten en zones més càlides. En aquest sentit, els investigadors han descobert que és més determinant per a la mortalitat la intensitat de la calor que la durada de les altes temperatures, per la sorpresa que produeix. I que la mortalitat més alta «es manté fins a tres o quatre dies després de les altes temperatures», va dir Tobías.

El llindar dels 36,5 graus

El Pla Estatal de Prevenció dels Efectes de l’Excés de Temperatura en la Salut, posat en marxa pel Govern el 2004, un any després que una intensa onada de calor causes 6.500 morts més de les esperades (segons xifres del Centre Nacional d’Epidemiologia), situa en 36,5 graus el llindar a partir del qual es produeix un «notable augment de la mortalitat».

Notícies relacionades

«El risc de morir en aquests dies augmenta entre el 10% i el 25% respecte a si no hi hagués onada de calor, sobretot en persones més grans de 65 anys», va indicar Tobías. Quan se superen els 38,5 graus aquest risc augmenta més d’un 20%, va afegir. No obstant, a Espanya des del 2003 «la població s’ha anat aclimatant, gràcies també a l’increment d’aires condicionats i mesures contra la calor», va explicar l’investigador.

La investigació, coordinada des de l’Escola de Salut Tropical de Londres, adverteix que les onades de calor seran cada vegada més intenses, freqüents i duradores a causa del canvi climàtic, de manera que els plans de prevenció i alerta són vitals.