EL POLÈMIC MAGATZEM SUBMARÍ

'Salvados' descobreix la martingala del 'projecte Castor'

El programa de Jordi Évole treu a la llum un document secret del Ministeri d'Indústria que demostra les irregularitats del projecte

olerin38347028 jordi evole y recaredo del potro  en el  salvados170512131109

olerin38347028 jordi evole y recaredo del potro en el salvados170512131109

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El programa de Jordi Évole 'Salvados' ha acomiadat la temporada descobrint un document secret del Ministeri d'Indústria que mostra clarament les irregularitats que van marcar el conegut 'projecte Castor'. Aquest document intern (datat el febrer del 2012) explica com el projecte es va iniciar el 2007 amb un pressupost de 400 milions d'euros d'euros i va acabar tres anys després en 1.272 milions d'euros, i que el concurs que es va redactar per a aquesta concessió es va fer a mida perquè se l'emportés una sola empresa, ACS, propietat de Florentino Pérez.

El conegut programa de La Sexta ha analitzat en l'últim episodi de la temporada el deute milionari que, haurem de pagar tots els espanyols pel denominat 'projecte Castor': construir un magatzem subterrani de gas natural davant les costes de Castelló i Tarragona. Un macroprojecte que ha acabat en un fiasco monumental: El Govern es va veure obligat a aturar la construcció per una sèrie de terratrèmols a la zona provocats precisament per les obres terratrèmols a la zona. I, sorprenentment, això no ho assumeix l'empresa constructora, sinó els ciutadans, per una curiosa clàusula del contracte de concessió. I el deute puja a 2.500 milions d'euros, que es pagaran a través de les factures de llum i gas dels pròxims 30 anys.   

Tal com va explicar a aquest diari el mateix Jordi Évole abans de l'emissió del reportatge, el 'projecte Castor'  és un "fiasco que farà parlar molt", i que el que expliquen a La Sexta "no agradarà a Florentino Pérez", que, a més de president del Reial Madrid, és el responsable del grup ACS, màxim accionista de l'empresa que té la concessió del 'projecte Castor', Escal.

A 'Salvados' s'explica també com hi ha hagut polítics que, amb les seves decisions, han facilitat aquest fiasco: José Montilla, Joan Clos, Miguel Sebastián i José Manuel Soria, ministres d'Indústria, tant del PSOE, com del PP

En l'entrevista que Évole els fa al programa, Montilla i Clos se'n renten les mans. Clos: “La decisió de tirar endavant el projecte no la vam atorgar nosaltres”. Montilla:" Jo soc responsable de les coses que vaig fer com a ministre i que porten la meva firma al BOE. Del que no he firmat… no ho soc, ¿oi?". El periodista català assenyala en el seu programa que, en el jutjat de Vinaròs que investiga el cas, hi ha 20 tècnics i cap polític.

Notícies relacionades

El periodista parla també amb el president de la concessionària, Escal, Recaredo del Potro, que explica que la polèmica clàusula que els blindava, en cas de fracassar el projecte, va ser una exigència dels bancs: "La vam demanar perquè els bancs ens van dir que si no, no ens finançaven. Tot això hi vam tractar amb l'Administració de Clos".

També destaca al programa de La Sexta les declaracions de l'eurodiputat Ernest Urtasun, que apunta la rapidesa del Govern a l'hora d'abonar una indemnització de 1.400 milions rapidesa del Govern a la constructora, sense depurar responsabilitats.  "La constructora queda totalment rescatada amb els diners dels ciutadans -sentencia Urtasun-. I els inversionistes que van posar els diners van cobrar tots. És un cas clar de socialització de pèrdues i privatització dels beneficis, de capitalisme d'amiguets".