L'aqüífer que proveeix Igualada, a nivells mínims

Bona part de la comarca de l'Anoia no està connectada a la xarxa d'embassaments i depèn en exclusiva de les aigües subterrànies

Una nova canonada subterrània permetrà el subministrament a partir del gener des del pantà de la Llosa del Cavall

amadridejos35445462 sociedad evolucion del nivel del acuifero de carme capellada160909165848

amadridejos35445462 sociedad evolucion del nivel del acuifero de carme capellada160909165848

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

L'aqüífer de Carme-Capellades, que proveeix d'aigua més de 55.000 persones a la comarca de l'Anoia, inclosos els habitants d'Igualada, està en un estat pèssim a causa de la intensa sequera dels últims mesos, cosa que impedeix que s'ompli de manera natural, i per un problema endèmic de sobreexplotació. Les pluges de l'última setmana ni s'han notat. La delicada situació de l'aqüífer, del qual s'extreuen anualment sis hectòmetres cúbics anuals, ha assecat fins i tot un dels símbols de la comarca, la bassa situada al costat del Molí Paperer, un petit llac que es manté de manera natural gràcies a l'aflorament d'aigua subterrània.

Els problemes de sobreexplotació de l'aqüífer no són nous, però aquest any han saltat les alarmes perquè el nivell del freàtic es troba en la pitjor situació des de la gran sequera del 2007-2008, segons mostren els dos sensors piezòmetres de Capellades, encara que és difícil estimar les reserves exactes perquè "es tracta d'un aqüífer càrstic molt complex, ple de petites fissures", explica Jordi Molist, director de l'àrea de Proveïment de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

PLUGES ESCASSÍSSIMES

Molist assumeix que l'aqüífer de Carme-Capellades ha entrat "en un nivell de sequera excepcional" afavorida per una pluviometria escassíssima. De fet, a tot Catalunya no hi ha cap zona on hagi plogut tan poc respecte a la mitjana en els tres últims anys. En una situació no tan greu, però també de sequera pronunciada, es troben diversos aqüífers al Vallès, el Maresme i l'Empordà.

En qualsevol cas, l'especialista de l'ACA descarta per ara que hi hagi restriccions i atribueix les dificultats sofertes per una urbanització de la veïna Mediona, que aquest estiu va haver de ser proveïda amb camions cisterna, a problemes de terbolesa per unes obres al pou d'extracció. L'aigua subterrània és actualment l'única font de subministrament d'Igualada, Carme, Vilanova del Camí, Capellades i altres municipis de la conca de l'Òdena, el sector central de l'Anoia.

LA CANONADA DE CONNEXIÓ

Molist assumeix que la crisi és permanent, és a dir, encara que l'aqüífer es recuperi així que arribin pluges abundants, té tots els números per tornar a patir una situació similar els anys vinents. Afortunadament, afegeix, a principis de l'any que ve es posarà en marxa la connexió de la zona amb l'embassament de la Llosa del Cavall, al riu Cardener, que permetrà reduir la pressió que pateix l'aqüífer. La canonada subterrània, que fa 70 quilòmetres, també beneficiarà municipis del Solsonès i el Bages.

Notícies relacionades

La conducció, que ja està pràcticament acabada, s'ha construït en bona part amb fons europeus de cohesió, però una part repercutirà en la tarifa de tots els usuaris de la conca. Mentre arriba la inauguració, i en previsió que la sequera pugui continuar, l'Ajuntament de Capellades ha fet una crida als veïns perquè facin un ús racional de l'aigua. 

Igualada i els municipis pròxims constitueixen, per població, una de les principals zones de Catalunya que encara no estan connectades a la xarxa dels embassaments. Això sí, precisa el director de Proveïment de l'ACA, hi ha moltes altres localitats que sí que aprofiten les aigües subterrànies com a complement per tenir més recursos. Això és el que passarà a l'Anoia a partir del gener.

Temes:

Igualada Sequera