BAPTISME D'ALTURA

El McKinley, la muntanya més alta d'Amèrica del Nord, canvia de nom

Oficialment s'anomenarà Denali, nom que li donen les tribus atabascanes d'Alaska

Vista de la muntanya més alta dels EUA, ubicada a Alaska; el seu nom natiu significa ’l’alt’. / BBC / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts

El pic McKinley, la muntanya més alta dels Estats Units i de tota l'Amèrica del Nord, ha passat a denominar-se oficialment Denali, el nom que li donen les tribus natives del sud d'Alaska, segons ha anunciat la Casa Blanca.

La muntanya Denali, de 6.168 metres d'altitud (6.194, segons altres mesuraments), nom que significa 'el més alt' en llengua atabascana, ha sigut considerada històricament com un lloc sagrat per les tribus indígenes d'Alaska. Va ser coronat per primera vegada el 1913.

La proposta del canvi de nom va ser llançada per l'estat d'Alaska el 1975 i ara, a través de la seva autoritat executiva, la secretària d'Interior dels Estats Units, Sally Jewell, ha decidit que la muntanya es torni a dir Denali "per reflectir l'herència dels natius".

"Aquesta designació reconeix l'estatus sagrat de Denali per a generacions de natius d'Alaska", ha detallat la Casa Blanca en un comunicat.

Notícies relacionades

No obstant, el 1896 un buscador d'or va decidir batejar la muntanya amb el nom del 25è president dels Estats UnitsWilliam McKinley, i així s'ha conegut oficialment des que el Congrés ho va ratificar el 1917.

La batalla pel nom de la muntanya ha enfrontat al Congrés els legisladors d'Alaska amb els d'Ohio, d'on era natural McKinley. La Casa Blanca recorda que McKinley "no va posar mai un peu a Alaska" i "durant segles" la muntanya s'havia anomenat Denali, "un nom àmpliament utilitzat a tot l'estat en l'actualitat".