INSTAL·LACIÓ POLÈMICA

Territori ordena tancar l'abocador de Vacamorta

La conselleria acata la sentència del TSJC i paralitza l'entrada de més residus al recinte de Cruïlles, al Baix Empordà

L’abocador de Vacamorta, en una foto feta a principis del 2014.

L’abocador de Vacamorta, en una foto feta a principis del 2014. / ICONNA / JOAN CASTRO

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / Girona

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat ordenarà els pròxims dies la prohibició d'entrada de nous residus al polèmic abocador de Vacamorta, situat al municipi de Cruïlles (Baix Empordà), tal com estableix la sentència que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 2011 i que a principis d'aquest any va ser ratificada pel Tribunal  Suprem (TS).

L'abocador es va construir el 1999 i des del mateix moment en què es va posar en marxa els veïns van emprendre una batalla judicial per aconseguir-ne la clausura, ja que al·legaven que la instal·lació vulnerava el planejament urbanístic. El 2003 es va tancar durant un mes i mig en compliment d'una sentència judicial però el següent conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, li va atorgar una nova llicència ambiental que li va permetre continuar l'activitat.

El 2011, el TSJC va declarar nul·la aquesta autorització, al·legant que el pla urbanístic del municipi no preveia un equipament d'aquesta mena. Aquesta sentència va ser confirmada pel Suprem, però malgrat això l'abocador ha seguit obert perquè Territori i Sostenibilitat va decidir aprovar un pla especial presentat per l'empresa que gestiona la instal·lació.

Trasllat dels residus

El pla va ser recorregut per l'ajuntament del poble i per la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles i en l'actualitat s'estava a l'espera que el TSJC es tornés a pronunciar sobre el tancament i sobre si calia procedir al trasllat de tots els residus que s'han dipositat an la instal·lació durant els 15 anys que ha estat obert, ja que el TSJC havia ordenat la restauració de l'abocador.

En un comunicat fet públic aquest dijous a la tarda, la conselleria que dirigeix Santi Vila ha manifestat que mantindrà com a prioritat “garantir la correcta gestió dels residus actualment dipositats mentre s'acorda la clausura definitiva de l'abocador, que s'ha de realitzar amb totes les garanties des del punt de vista ambiental i sanitari".

Notícies relacionades

El conseller Vila és partidari de la clausura i progressiva restauració de l'abocador per evitar “els efectes negatius per a la salut i sobre el medi” que podria provocar el trasllat dels residus en descomposició que hi ha actualment al recinte i que pugen a 2,2 milions de tones, la majoria procedents de residus industrials.

L'empresa que gestiona Vacamorta està vinculada a Gustavo Buesa Ibáñez, imputat en el cas pel qual s'investiga Jordi Pujol Ferrusola. L'empresari va reconèixer ahir a l'Audiència Nacional que havia pagat més de cinc milions d'euros en comissions al fill gran de l'expresident.