INVESTIGACIÓ D'UNA UNIVERSITAT BRITÀNICA

Les aranyes, a l'auxili de les abelles

Un pesticida a base del potent verí de taràntula protegirà les colònies de les pol·linitzadores, que estan disminuint vertiginosament

1
Es llegeix en minuts

Un equip d'investigadors de la universitat britànica de Newcastle ha proposat un nou pesticida natural que podria salvar les abelles, que disminueixen a un ritme vertiginós en els últims anys.

La valuosa fórmula es diu Hv1a/GNA i està feta a base de verí de taràntula i una proteïna de narcís. Els investigadors diuen que "ofereix una alternativa" als molt controvertits insecticides neonicotinoides (que actuen sobre el sistema nerviós central dels insectes) actualment comercialitzats a tot el món.

Proves positives

Per provar la toxicitat del verí es va fer que un grup d'abelles consumissin dosis d'aquest producte molt més elevades que les que podrien trobar en la naturalesa. Sorprenentment, els seus efectes són molt lleus i "indetectables" sobre la seva capacitat d'aprenentatge i memorització. Segons sembla, aquest últim aspecte és clau en la supervivència d'aquests insectes pol·linitzadors, segons publica aquest dimecres la revista científica 'Proceedings of the Royal Society B'.

"Les larves també van resultar indemnes després de ser exposades al Hv1a/GNA", precisa Géraldine Wright, una dels autors de l'article.

Notícies relacionades

"Gairebé el 90% de les plantes de tot el planeta depenen directament o indirectament dels pol·linitzadors per poder sobreviure", subratlla.

Des de fa unes dècades, les poblacions d'abelles han disminuït a tot el planeta, un fenomen denominat síndrome de col·lapse de les colònies. La taxa de mortalitat de les abelles és del 30% anual des del 2007.

Temes:

Animals Abelles