La Xunta de Galícia estudia recórrer la sentència del 'Prestige'

Núñez Feijoo mostra la seva "decepció" perquè "ningú pagui" el cost econòmic pels danys

2
Es llegeix en minuts

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha confessat la seva "decepció" pel fet que "ningú pagui" les despeses ocasionades per la catàstrofe de l'enfonsament del 'Prestige' i ha remarcat que el seu Govern estudia si es pot posar un recurs de cassació contra la sentència feta pública ahi --per fer-ho té de termini cinc dies--, alhora que ha incidit que continua oberta la via civil.

Ho ha manifestat després d'absoldre l'Audiència Provincial de la Corunya el capità del 'Prestige', Apostolos Mangouras; el cap de màquines del vaixell, Nikolaos Argyropoulos, i l'exdirector general de la Marina Mercant José Luis López-Sors dels delictes contra el medi ambient que se'ls imputaven. Només el primer ha estat condemnat a una pena menor de nou mesos de presó per un delicte de "desobediència greu".

Quan se li ha preguntat sobre aquesta qüestió després de presidir el Consell de la Xunta, Feijóo ha proclamat que, una vegada que la Justícia ha determinat que els acusats no tenen responsabilitat penal, "a Galícia li interessa qui paga" el cost econòmic de la tragèdia. No en va, s'ha mostrat convençut que "la immensa majoria" de la societat gallega sent "decepció" --"compartida" amb el seu Govern -- després de saber "que ni la classificadora, ni l'asseguradora, ni l'armador del petroler pagaran" per permetre que "una ferralla flotant" navegués amb "una substància tòxica" que va causar un accident "amb un enorme cost" per a Espanya i els seus ciutadans, que ho van afrontar amb els seus impostos.

Pel que fa a les responsabilitats polítiques que exigeixen partits de l'oposició, ha assegurat que "entén, però no comparteix" la seva preocupació. "Nosaltres no buscàvem el linxament polític d'un director general que es troba amb una ferralla flotant en un enorme temporal", ha al·legat, i ha afegit que la sentència evidencia, a més, que el "linxament polític" contra López-Sors va ser "injust".

Responsabilitats polítiques

En la mateixa línia, ha esgrimit que les responsabilitats polítiques van quedar "prou" dirimides a les urnes. "Després d'onze anys han quedat ventilades diverses vegades", ha remarcat, en al·lusió a les diferents cites electorals que hi va haver a Galícia durant aquell període. "Em sotmeto a les sentències, ¿com no m'he de sotmetre al resultat de les urnes?", s'ha preguntat el president gallec, abans de subratllar que la sentència defensa "amb claredat" l'actuació dels responsables de Marina Mercant en el moment d'allunyar el vaixell.

Notícies relacionades

Tot seguit ha afegit que "la pregunta" que caldria fer-se és "com és possible" que l'Estat espanyol perdés el 2008 als Estats Units "el plet fonamental" contra la classificadora, a la qual reclamava una compensació milionària.

Amb aquest panorama, s'ha reafirmat que "el que interessa a Galícia en aquest moment és qui ho paga" i ha insistit que la Xunta no només avalua si presenta o no un recurs de cassació contra la sentència que es va donar a conèixer en l'onzè aniversari de l'enfonsament del petroler, sinó que la via civil continua oberta. En aquest sentit, ha recordat que el Govern gallec ha cobrat 56 milions d'euros i n'hi quedarien pendents al voltant de 2,5 milions, encara que Espanya "només en va cobrar un petit percentatge".