Nou mandat municipal

David Bote (PSC): «Hem d’escoltar les preocupacions dels veïns que han votat Vox a Mataró»

El regidor socialista encara el tercer mandat com alcalde de la capital del Maresme

CONTEXT | David Bote revalida l’alcaldia de Mataró després d’una aliança amb els Comuns

RESULTATS 28M | El PSC guanya sense majoria a Mataró i Vox entra amb 4 regidors

David Bote (PSC): «Hem d’escoltar les preocupacions dels veïns que han votat Vox a Mataró»

ANNA MAS

5
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Després de guanyar les eleccions del 28 de maig, l’alcalde David Bote (PSC) va oferir un tripartit a Junts i En Comú Podem. Els postconvergents no van acceptar les condicions i el bipartit progressista es va acabar reeditant, tot i que aquest cop sense la majoria absoluta que sí que hi va haver el mandat anterior. La fragmentació més gran en el ple municipal i la gran irrupció de Vox (que passa de 0 a 4 regidors) marquen els primers passos del mandat que ara comença.

Pregunta (P). ¿Com de prop ha estat Mataró de tenir un Govern municipal compost pel PSC, En Comú Podem i Junts?

Resposta (R). Tan a prop com han volgut Junts i En Comú Podem. Nosaltres estàvem molt convençuts de l’oferta que vam fer, que interpretava els resultats electorals i mirava a uns i altres per fer avançar la ciutat amb estabilitat. Un dels dos no va acceptar l’oferta, el que no treu que mantinguem la mà estesa per continuar pactant. Tenim un model de ciutat clar, i hi implicarem Junts, tot i que estiguin en l’oposició.

P. Vox és la tercera força política a Mataró, i la segona de 8 dels 12 barris. ¿Entén la seva fulminant entrada al consistori com un vot de càstig a les polítiques contra la inseguretat dels últims anys?

R. Crec que Vox té un doble component. D’una banda, alguns politòlegs ho defineixen com un sentiment més que com un partit. El seu discurs es basa a dir el que la gent vol sentir, d’una manera molt senzilla. Ja hem vist a Hongria, Polònia i el Regne Unit cap on porta això. No millora res. No soluciona, no arregla, ho empitjora.

D’altra banda, hem d’escoltar les preocupacions de fons de molts veïns i veïnes que els han votat. És una preocupació que jo en molts casos comparteixo, amb una arrel social, i que té a veure amb la qualitat de la convivència, dels serveis i de l’espai públic. Aquí nosaltres és on ja fa temps vam prendre nota, i continua sent una prioritat. Jo visc al barri de Cerdanyola, i entenc moltes de les coses que em diuen els veïns.

P. ¿Què els diu llavors a aquests votants de Vox sobre la sensació d’inseguretat i de marginalitat que senten al seu barri?

R. A aquests ciutadans els hem de dir tres coses molt senzilles. Ningú ha fet més, ningú farà més i el que us hem dit és veritat. Aconseguirem capgirar moltes circumstàncies.

P. Enels nostres reportatges sobre l’auge de Vox a Mataró, alguns votants ens van esmentar vincles entre el partit d’extrema dreta i la policia local. ¿El preocupa?

R. El que faci cada policia en el seu temps lliure o en la seva vida privada és decisió seva. Estic convençut, i ho he dit moltes vegades, que la policia local fa una bona feina, que és un col·lectiu professional i que sap separar el que pensen de l’encàrrec que tenen en el dia a dia. Jo mai li he preguntat a cap funcionari quin partit vota. Ni a un administratiu, ni a una treballadora social, ni a un policia. Jo els he preguntat com estan i els he mostrat el pla de mandat, ratificat a les urnes pels ciutadans. A més, aquest Govern ha posat molts recursos en la policia local, estem en un procés de transformació del model policial.

P. L’accés a la vivenda per als joves a Mataró és molt complicat. Malgrat ser competència de la Generalitat, ¿quines mesures prendrà el govern municipal per revertir la dinàmica?

R. Algunes mesures són a curt termini, com per exemple la compra de parc de vivenda. També hem aprovat la mesura del 30% de pisos de protecció social. A mitjà termini, s’ha de revisar el Pla General Urbanístic per poder generar els recursos necessaris, que possibilitin noves promocions i rehabilitació. Calculo que es podran generar, en règim de vivenda de protecció, unes 1.000 vivendes al llarg del mandat.

P. ¿S’ampliarà l’hospital en aquest mandat?

R. Per la nostra banda, quedarà fet. El solar ja està inscrit com a propietat de l’ajuntament i podem oferir garanties a la Generalitat que es pot fer l’ampliació. Confio que el Govern compleixi la seva paraula i l’hospital s’acabi ampliant.

P. S’ha anunciat la licitació de la primera fase de construcció del Parc d’Economia Circular. ¿Quan estarà a punt?

R. El 2024 es podria posar la primera pedra.

P. ¿S’ha arribat a algun acord amb les entitats que defensen la conservació al lloc del jaciment arqueològic de Ca la Madrona?

R. Hem elevat la proposta a la Generalitat, que ara l’ha d’acceptar. Hem avançat sobre el que hi ha via pactat, un emplaçament per museïtzar i exposar les restes trobades. Crec que per la naturalesa de les restes, el lloc proposat és un entorn molt més amable i més fàcil de visitar. És a 200 metres, així que no queda descontextualitzat, és a l’altra banda de la vorera. És una molt bona opció, perquè sinó el risc de liquidar el projecte del Parc d’Economia Circular seria molt alt.

P. ¿Modificarà l’Anella ciclista?

R. Farem el que hem dit que faríem en campanya. Tornar al consens del pacte de la mobilitat, on era inclosa l’Anella, i a partir d’aquí acordar amb els altres grups quins elements de revisió i millora té.

P. ¿Què passarà amb Can Fugarolas? ¿Què proposa l’ajuntament?

R. És un sector privat on hi ha una activitat de valor, principalment cultural. Al seu dia, els vam oferir un equipament municipal perquè la poguessin desenvolupar, Can Marfà, i van declinar l’oferta. Ara hem de veure què és possible i què no. L’encàrrec que tenen els regidors és parlar amb el col·lectiu i veure si hi ha cap solució.

P. ¿Com van els contactes amb El Corte Inglés per donar un ús al solar on s’havia de construir el centre comercial?

R. Hem tornat a parlar amb ells recentment per insistir que l’ajuntament acompanyarà el procés de venda posant tot el que estigui de la nostra part per facilitar el desenvolupament d’aquest sector. Hi ha voluntat d’arribar a un acord, però no és senzill.

P. El seu antic primer tinent d’alcaldía,Juan Carlos Jerez, serà el número 12 de la llista del PSC per a les eleccions generals. ¿Es veu seguint els seus passos algun dia?

Notícies relacionades

R. M’he tornat a presentar a les eleccions perquè m’il·lusionen els projectes que tenim per a la ciutat. Només penso que el mandat vagi bé, i que puguem acordar molts temes amb l’oposició. Hem de fer política, a mi em motiva i no tinc res més al cap, de veritat.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró