Govern en minoria

El socialista David Bote revalida l’alcaldia de Mataró després d’una aliança amb els Comuns

El socialista David Bote revalida l’alcaldia de Mataró després d’una aliança amb els Comuns

Ayuntamiento de Mataró

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El socialistaDavid Bote ha aixecat la vara de comandament de l’Ajuntament de Mataró, per tercera vegada consecutiva, gràcies als vots dels seus 11 regidors, i els 2 d’En Comú Podem (ECP). Els dos partits han escenificat el pacte de govern aquest dissabte a les 11 del matí, una hora abans del ple d’investidura.

El líder dels socialistes a Mataró revalida així la seva alcaldia repetint coalició amb ECP tot i que, a diferència del 2019, aquest cop en minoria. La suma dels dos partits dona 13 regidors, just un menys dels 14 que marquen la majoria absoluta. El mateix alcalde ha assumit que l’aritmètica obligarà a oferir «mà estesa» a l’oposició per aprovar grans temes del mandat, com la pacificació de la carretera N-II al seu pas per la localitat.

A menys de 24 hores de començar el ple d’investidura, els negociadors explicaven a aquest diari que totes les opcions estaven en l’aire. Des d’un bipartit de sociovergència clàssica que sí que hagués tingut majoria absoluta, fins a un tripartit sumant amb ECP i Junts, la sorprenent proposta que van fer els socialistes.

Sergi Morales, candidat d’ECP, assegura que la formació està «molt contenta i satisfeta de poder reeditar un pacte d’esquerres a la ciutat». El cap de llista de Junts per Mataró, Alfons Canela, admet que estan «decebuts» després de la negociació, per la «falta de lideratge dels socialistes per tancar un acord» i la seva «falta de cultura de coalició». A més, Canela remarca que el PSC oferia a Junts unes regidories «buides de contingut»: «La cartera d’Urbanisme, per exemple, no tenia competències sobre el Pla General d’Ordenació Urbana».

La possible ampliació d’un pacte per l’esquerra, sumant-hi ERC o la CUP, és un escenari molt improbable. La fragmentació política del consistori, sorgida de les eleccions, ha impossibilitat també l’organització d’una candidatura a l’alcaldia alternativa a la de David Bote, que ostenta la vara de comandament municipal des del 2015.

Notícies relacionades

El 28M, els socialistes van aconseguir 11 regidorsERC va perdre la meitat dels seus regidors i es va quedar amb 4. Junts va recuperar un regidor (va passar de 2 a 3). A més, Vox va aconseguir entrar amb 4 regidors, recuperant amb la seva candidata, Mónica Lora,l’espai polític que al seu dia va ocupar Plataforma per Catalunya, liderada per ella mateixa. També va tornar al ple municipal el PP, amb 2 regidors; i la CUP, que va treure 1 regidor. Per la seva banda, En Comú Podem va poder mantenir els 2 regidors que va aconseguir el 2019.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO de Mataró.