Cultura

El Museu de Mataró dedica una exposició al mestre artesà vidrier Ramon Juncosa

La mostra ‘Un mestre singular del vidre a la flama. Ramon Juncosa’ es podrà visitar a partir de demà i fins al 30 d’octubre

El Museu de Mataró dedica una exposició al mestre artesà vidrier Ramon Juncosa

Ramon Manent

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu de Mataró (Maresme) dedica una exposició al mestre artesà vidrier Ramon Juncosa que es podrà veure a partir d’aquest divendres a Can Serra. La mostra Un mestre singular del vidre a la flama. Ramon Juncosa forma part de l’exposició global «Matèries en fusió. El vidre a les col·leccions del Museu de Mataró».

Fins al dia 30 d’octubre el Museu de Mataró repassarà la seva vida i obra mostrant peces de la família Juncosa Martí i Mayol Juncosa, cedides especialment per a aquesta mostra. S’hi podran veure peces que van des de delicades copes de peu alt fins a peces figuratives de caràcter caricaturesc i altres de més formals i molt representatives del seu estil, com els galls i el «Sant Jordi».

La figura de Juncosa

Amb 14 anys, Juncosa va tenir els seus inicis a Cristalleries de Mataró Societat Cooperativa l’any 1937, en plena Guerra Civil. Una al·lèrgia al coure, material que s’afegia a la massa del vidre que bufaven, el va obligar a deixar les cristalleries el desembre de 1961.

A partir de llavors va decidir muntar un taller de vidre a la flama, en què produïa petites peces d’artesania per a bijuteria. El 1987 la Generalitat li va atorgar el diploma de Mestre Artesà Vidrier.

Notícies relacionades

Juncosa era especialista en el vidre de llum o vidre a la flama. Aquesta tècnica utilitza un bufador que antigament eren d’alcohol o petroli, però cap als anys 60 passen a ser de gas combinat amb oxigen per augmentar la potència de calor de la flama. Juncosa treballava el vidre transparent, i afegia en molts casos línies de colors, amb gràcia i pulcritud. Les proporcions, les formes i els detalls feien que la seva obra fos reconeguda i admirada.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró

Temes:

Exposicions