L’últim ball

La Chana, el mite del ball flamenc, s’acomiada dels escenaris al Teatre Monumental de Mataró

  • El preu de les entrades és de 28 euros a platea i 26 euros a l’amfiteatre, i ja es poden comprar a través de la web o a les oficines de la Direcció de Cultura

La Chana, el mite del ball flamenc, s’acomiada dels escenaris al Teatre Monumental de Mataró

Irene Bel / Ayuntamiento de Mataró

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La bailaora Antonia Santiago ‘La Chana’ posa punt final a una carrera llarga i exitosa a Mataró (Maresme), la seva ciutat natal. El Teatre Monumental acollirà l’últim espectacle La Chana, Diosa del Compás el 4 de juny i ho farà acompanyada de noms destacats del flamenc com: El Pele, Antonio Canales, Carmen ‘La Talegona’ i El Yiyo.

Artista i dona, autodidacta i irrepetible, amb una vida plena de llums i ombres: èxit, marginalitat, pobresa, riquesa, maltractament, turment, èxtasi. No hi ha hagut des de Carmen Amaya, una dona que hagi trencat motllos a l’escena del ball com ella. Antonia Santiago Amador ‘La Chana’ (1946), creadora de ritmes infinits, ballarà amb 75 anys per última vegada al Teatre Monumental el 4 de juny, a les vuit del vespre, tornant als orígens després d’una vida dedicada a la dansa.

L’espectacle que es podrà veure per última vegada a Mataró, es va estrenar el 2017 a Madrid sota la direcció artística d’Àngel Rojas. El llibre autobiogràfic Capitán Swing, escrit entre ella i la seva biògrafa Beatriz del Pozo i el documental homònim, dirigit per Lucija Stojevic (Noon Films), que ha guanyat diversos premis, han sigut claus en l’èxit de l’artista en aquesta etapa de la seva trajectòria artística.

Les entrades

Chana convida l’espectador a viure una nit d’emocions que segur que serà històrica. La bailaora que va enamorar el director de cine Peter Seller (The Bobo, 1967) i admirada per Salvador Dalí, Maya Plisetskaya, Mijail Baryshnikox, Camarón i Paco de Lucía és «referència absoluta per a tots i totes les bailaores d’actualitat, i encara ballant asseguda, com ho fa ara quan es presenta davant el públic, és una bailaora pura, de risc i improvisació que amb l’esperit i la tècnica ha sigut proclamada en el flamenc com la «Deessa del compàs», destaquen des de l’Ajuntament de Mataró.

Notícies relacionades

El preu de les entrades és de 28 euros a platea i 26 euros a l’amfiteatre, i ja es poden comprar a través de la web o a les oficines de la Direcció de Cultura del consistori mataroní de dilluns a divendres de nou del matí a dues del migdia (c. de Sant Josep, 9), i des d’una hora abans de l’inici de l’espectacle a la taquilla del Teatre Monumental.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO