Transport públic

Renfe obre a Mataró la primera ‘antena’ de l’acceleradora d’empreses de mobilitat

  • El Trenlab arrencarà al setembre i acompanyarà empreses emergents que proposin solucions al transport de viatgers i mercaderies

  • El nou espai s’ubicarà a la torre 3 del TecnoCampus Mataró-Maresme

2
Es llegeix en minuts
ACN

Trenlab, l’acceleradora d’empreses emergents de Renfe, obrirà al setembre a Mataró (Maresme) la seva primera ‘antena’ fora de Madrid. El projecte, iniciat el 2018, vol afavorir el desenvolupament de projectes al servei de la mobilitat i acompanya empreses que innovin en relació amb la digitalització, l’accessibilitat, la seguretat operacional, el manteniment, la sostenibilitat o l’experiència del client.

Des de la seva fundació, s’han mobilitzat 16 milions d’euros i s’han generat 121 llocs de treball a través d’una dotzena d’empreses escollides entre les més de 900 que s’han presentat. «Estem decidits a impulsar el progrés i desenvolupament de les infraestructures», afirma la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.

Durant la presentació del projecte, la ministra ha defensat el ferrocarril com el mitjà de transport «més sostenible» i espera que a través dels projectes que puguin sortir del nou Trenlab de Mataró es pugui incidir en la «nova mobilitat més verda i més digital» perquè es converteixi en «motor» per a la transformació econòmica.

Mataró com a punt de partida

Per a Sánchez, el nou Trenlab obre una nova etapa de la història ferroviària de Mataró que «segueix el testimoni de Miquel Biada» per continuar desenvolupant la infraestructura. A més, a partir de l’experiència de Mataró, Renfe vol estendre la xarxa a tot el territori. La companyia vol així emergir projectes que aportin solucions aplicades al sector de la mobilitat.

Més enllà de la referència històrica –el 2023 es commemoren 175 anys del primer ferrocarril de l’Estat entre Mataró i Barcelona–, el president de Renfe, Isaías Táboas ha explicat que des del 2018, el 25% de les empreses guanyadores dels concursos del Trenlab a Madrid són catalanes.

El nou espai s’ubicarà a la torre 3 del TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM) i la previsió és que al setembre ja estigui operatiu. «Esperem que sigui un centre que permeti que es continuïn presentant empreses i irradiar més desenvolupament innovació i progrés en el ferrocarril», afirma Táboas.

Notícies relacionades

També té altres expectatives l’alcalde de Mataró, David Bote, que veu el Trenlab com una nova eina per posicionar la ciutat i situar el TCM com un referent de l’emprenedoria i la innovació. El projecte, a més, «reforça» el nou model productiu de la ciutat «lligat a la indústria tecnològica, la sostenibilitat i la cura de les persones».

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO