Ràtios a infantil i primària

Mataró s’avança a la resta de Catalunya i tots els alumnes de P3 aniran en classes de 20

Tant els centres públics com els privats de la ciutat han arribat a un acord promogut des de l’ajuntament

  • La pràctica totalitat dels centres tant públics com concertats han arribat a un acord inèdit

Mataró s’avança a la resta de Catalunya i tots els alumnes de P3 aniran en classes de 20

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú
Joan Salicrú

Periodista

ver +

Un dels cavalls de batalla habituals de la comunitat educativa, especialment de mestres i pares, és la reducció del nombre d’alumnes per classe, l’anomenada ràtio. No en va, la falta d’avenços en aquest aspecte des de fa molts anys és un dels motius esgrimits pels sindicats que han fet una crida a la vaga de diversos dies per al mes de març. I precisament el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va anunciar dijous passat que al setembre començarà una reducció de la ràtio a les aules de P3 (que s’anirà ampliant progressivament a tota l’etapa d’infantil i primària), de manera que els grups seran d’un màxim de 20 alumnes al 86% de centres públics i al 37% dels concertats. Fins ara la xifra era de 25 per aula en aquestes dues etapes educatives.

Però l’Ajuntament de Mataró (Maresme), fent bona aquella frase que els governs locals no tenen totes les competències però si totes les incumbències, ha anat un pas més enllà i ha aconseguit comprometre la totalitat dels centres que imparteixen infantil i primària a la ciutat (20 públics i 11 de privats, tots menys el Meritxell) a un acord inèdit pel qual totes aquestes escoles baixaran la ràtio de P3 a 20 alumnes per aula. És a dir: la ciutat incrementa l’aposta per la reducció de ràtios respecte a la resta de Catalunya i gairebé el 100% de l’alumnat disfrutarà d’aquest mesura, que hauria de redundar en una millora de la qualitat de l’ensenyament a les aules. 

El compromís al qual han arribat tots els centres al si del Consell Escolar de la ciutat l’ha revelat a EL PERIÓDICO el regidor d’Educació Miquel Àngel Vadell. «És una decisió valenta i solidària, especialment de les escoles privades, que permetrà no tancar grups en escoles amb menys demanda. Aquesta aposta contra la segregació i per la qualitat educativa per a mi com a regidor és molt gratificant, però penso especialment en les famílies de la ciutat», ha celebrat Vadell. Així, l’acord, que es farà públic el 4 de març, obligarà alguns centres a perdre alumnes en benefici d’altres que podran completar així les aules i evitaran haver de tancar.

La voluntat d’arribar a aquesta ràtio ja s’havia plasmat políticament en un acord del ple municipal, però faltava que els diferents agents del Consell Escolar es posessin d’acord i, especialment, que aquelles escoles que perdran alumnes ho acceptessin. 

Una ràtio real de 16 alumnes

Notícies relacionades

De fet, cal tenir en compte que de les 20 places n’hi haurà quatre de destinades a alumnes amb necessitats educatives especials (NEE), sobretot immigrants que acaben d’arribar a la ciutat, però també infants amb situacions socials desfavorides. De manera que en realitat el curs podria començar en molts centres amb 16 alumnes per classe, i que aquests altres quatre nens fins a arribar als 20 vagin incorporant-se així que avanci el curs.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO