Col·lectius vulnerables

Més de 3.300 menors de Mataró requereixen i reben una beca menjador en la convocatòria del curs 2021/22

  • Fins a l’octubre passat l’ajuntament també havia facilitat ajudes alimentàries a 6.027 persones a través del Centre de Suport Alimentari L’Entorn

Més de 3.300 menors de Mataró requereixen i reben una beca menjador en la convocatòria del curs 2021/22
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

8.923 menors que cursen estudis a la comarca del Maresme han rebut una beca menjador en la convocatòria del curs 2021/2022, 3.367 dels quals són de Mataró. A part, l’Ajuntament de Mataró ha destinat una dotació de 35.000 euros per complementar l’import de les ajudes a 103 nens del municipi.

Aquest any, el Servei de Benestar Social municipal ha articulat també un circuit «urgent i extraordinari per agilitar l’atenció» a les famílies que es troben en situació de risc social i que han vist denegada inicialment la seva sol·licitud.

Des del consistori destaquen que, a més de la gestió de les beques menjador, fins al mes d’octubre passat l’Ajuntament de Mataró ha facilitat suport alimentari a 6.027 persones a través del Centre de Suport Alimentari L’Entorn, on s’entreguen aliments per cobrir necessitats bàsiques de persones en situació de vulnerabilitat econòmica. De forma extraordinària, 41 famílies més han rebut aliments en períodes no lectius.

En el conjunt de la comarca, el Consell Comarcal del Maresme ha atorgat 8.923 ajudes de menjador escolar per un import de 6.896.165,86 euros fins aquest mes de novembre en tots els municipis del Maresme. Actualment, s’han rebut 10.774 sol·licituds, de les quals 106 estan pendents de resoldre.

Creixen les sol·licituds

En la primera setmana de setembre ja s’havien resolt més del 90% de les sol·licituds d’aquell moment. Tenint en compte que la convocatòria està oberta a alumnes nouvinguts a la comarca i a alumnes amb situacions socioeconòmiques sobrevingudes degudament justificades pels serveis socials, les sol·licituds han anat augmentant.

Com cada any, el Consell Comarcal del Maresme elabora i aprova les bases per a l’atorgament de les ajudes individuals de menjador, d’acord amb els criteris establerts pel Departament d’Educació.

Per aquesta raó, el Consell Comarcal «ja està treballant per incorporar novetats en les futures convocatòries que facilitarà la tramitació i beneficiarà les famílies», afirmen des del consistori. Així, des del govern municipal també incideixen que l’augment de les sol·licituds de beques, any rere any, denota «un preocupant creixement de les situacions de vulnerabilitat» entre les famílies de la comarca.

Denúncia de la aFFaC

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) van acusar a mitjans de novembre els consells comarcals i el Departament d’Educación de negar beques menjador a nens de famílies de Mataró i Tarragona (Tarragonès) en situació irregular. Segons afirma en un comunicat, existeixen almenys dos consells comarcals que estan negant aquestes ajudes perquè els progenitors no disposen de DNI o NIE.

Des de l’ajuntament remarquen que l’alumnat que opta a l’ajuda de menjador escolar «ha de complir els requisits establerts en les bases de la convocatòria». En el cas d’alumnes que el pare, mare o tutors no disposen de número d’identificació vàlid, ja sigui NIF o NIE, segueix el consistori, «l’atorgament es realitza quan els serveis socials del municipi de residència acrediten una situació de risc social de l’alumne».

Així, assenyalen que en el curs 2021-2022 hi ha hagut 362 sol·licituds de beques d’alumnes amb aquesta casuística, de les quals se n’han atorgat 160, fins al dia d’avui.

Notícies relacionades

El Consell Comarcal del Maresme està treballant en algunes millores de la convocatòria del curs 2022-2023 per «facilitar l’accés a la beca menjador a més alumnes en situació de risc», diuen des de l’ajuntament. 

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO