Col·lectius vulnerables

La aFFaC denuncia que s’estan negant beques menjador a famílies de Mataró i Tarragona en situació irregular

  • L’organització calcula que hi ha uns 340 nens que no estan rebent les ajudes

La aFFaC denuncia que s’estan negant beques menjador a famílies de Mataró i Tarragona en situació irregular
2
Es llegeix en minuts
ACN

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) han acusat els consells comarcals i el Departament d’Educació de negar beques menjador a nens de famílies de Mataró (Maresme) i Tarragona (Tarragonès) en situació irregular. Segons afirma en un comunicat, hi ha almenys dos consells comarcals que estan negant aquestes ajudes perquè els progenitors no disposen de DNI o NIE.

L’aFFaC afirma que hi ha 340 nens en aquesta situació. La primera de les incidències la va detectar al Tarragonès al maig, on va trobar 200 nens que no tenien accés a la beca menjador perquè el procediment establert pel Consell Comarcal exigia el DNI o el NIE. El Consell assegura que l’Agència Tributària així ho exigeix. No obstant, l’aFFaC ha assegurat que l’Agència Tributària pot donar un NIF alternatiu per fer aquest tipus de tràmits.

Des de fa sis mesos, l’associació ha estat mediant amb el Consell Comarcal del Tarragonès i el Departament d’Educació per trobar una solució per a aquestes famílies. Lamenten, però, que «no es va posar sobre la taula cap alternativa» i hi continua havent 200 estudiants que reben un tracte «discriminatori» per part de l’administració pública per «ser fills de migrants».

Quant a Mataró, un grup de famílies afectades per la mateixa situació s’han organitzat a través del Sindicat d’Habitatge de Mataró per denunciar l’«embut burocràtic» en el qual es troben. L’aFFaC afirma que hi ha 140 alumnes en aquesta situació i acusen l’administració d’«eludir la situació». En concret, a l’oficina de Serveis Socials, perquè asseguren que fa falta un informe de vulnerabilitat per poder sol·licitar la beca sense DNI i que l’obtenció d’aquest informe es pot demorar mig any.

Els altres territoris sí que donen les beques

Davant aquestes dues situacions, l’aFFaC s’ha reunit amb Educació i amb els consells comarcals implicats. En el primer cas, asseguren que els van dir que no tenien constància de la situació i, en el segon, defugen responsabilitats i es neguen a establir circuits alternatius. L’organització, i el Sindicat d’Habitatge de Mataró, han acusat l’administració de deixadesa de les seves obligacions i han exigit que es compleixi la normativa vigent, que explicita el dret d’aquests alumnes a rebre beques.

Notícies relacionades

Més enllà d’això, han criticat la falta de voluntat de les administracions de trobar una solució al problema. En aquest sentit, han apuntat que la resta de territoris sí que estan donant les beques a aquest col·lectiu i per això insisteixen als qui no ho fan reunir-s’hi per valorar els mecanismes que estan fent servir.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO