Mataró impulsa un Pla d’acció per a la protecció de les praderies de posidònia de la seva costa

  • Administracions, entitats i agents locals participaran a partir del 5 d’abril en un procés participatiu per fomentar el debat

  • «L’objectiu és avançar conjuntament en la protecció i divulgació d’aquests ecosistemes», assenyalen des del consistori 

foto 3113161

foto 3113161

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les costes de Mataró, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt, al Maresme, guarden un espai marí de gran interès de conservació, amb hàbitats que generen ecosistemes d’elevat valor per a la biodiversitat. És una extensió de 2.906,36 hectàrees, anomenat Costes del Maresme, que va ser declarat Zona d’Especial Conservació el 2014 per la presència de les praderies de posidònia i els fons marins rocosos i concrecions biogèniques.

«Desgraciadament, aquests hàbitats són molt sensibles a l’activitat humana i hi ha nombrosos impactes que amenacen la seva conservació i la de les espècies que hi habiten», assenyalen des de l’Ajuntament de Mataró.

Així, el consistori, amb la col·laboració tècnica i econòmica de la Diputació de Barcelona, del Departament de Territoti i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de l’entitat Posidònia 2021, treballa en l’elaboració d’un Pla d’acció que promogui la implicació de la ciutadania i els agents locals com a «eix fonamental» de la gestió d’aquest espai marí, que allotja l’hàbitat natural conegut com l’Alguer de Mataró.

«L’objectiu és avançar conjuntament en la protecció i divulgació d’aquests ecosistemes, impulsant les actuacions necessàries per respondre a la seva fragilitat», afegeixen des de l’executiu municipal.

Procés participatiu

El Pla d’acció s’elaborarà a partir d’un procés participatiu, tot i que, prèviament, ja s’ha elaborat un diagnòstic ambiental i socioeconòmic de l’espai marí protegit. D’aquesta manera, el procés participatiu s’estructurarà en dues fases i estarà obert a tota la ciutadania interessada en la conservació de l’extensió.

La primera fase de participació anirà del 5 al 30 d’abril i s’hi podran presentar propostes d’actuacions a incorporar al Pla d’acció dins de les diferents línies estratègiques definides. Una vegada recollides i valorades les diferents propostes, del 3 de maig al 30 de juny, es portarà a terme la redacció i difusió de la primera versió del Pla d’acció.

Notícies relacionades

La segona fase de participació anirà de l’1 al 30 de juliol. «Serà un període obert a la participació per a la discussió i recollida d’aportacions per complementar les propostes acordades», afirmen des de l’Ajuntament. Finalitzat aquest punt, es traslladarà als agents participants el resultat final del procés, amb el document definitiu del Pla d’acció de la ZEC Costes del Maresme.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO