A l’espera dels informes preliminars

Investiguen la desaparició de cocaïna decomissada per la Policia Local de Mataró

  • Des de l’ajuntament assenyalen que la substància s’hauria d’haver traspassat als Mossos, però que mai es va arribar a fer

  • Ara s’estan completant els informes preliminars, a partir dels quals es dirimiran responsabilitats

mat

mat

2
Es llegeix en minuts

La desaparició de 3,2 grams de cocaïna que havia sigut decomissada per agents de la Policia Local de Mataró ha tornat a posar el focus en un cos policial protagonista de diferents polèmiques en els últims mesos i que ha portat a una investigació per part del mateix cos.

Segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat des del govern municipal, el 13 d’agost del 2020 hi va haver una detenció per «resistència i desobediència a l’autoritat» que va tenir lloc a la ronda d’Alfons X el Savi, i en la qual agents de la Policia Local van intervenir 3,2 grams d’«una substància blanca, presumptament cocaïna».

Des de l’ajuntament assenyalen que la Unitat d’Atenció al Ciutadà (UAC) de la Policia Local va tramitar les diligències de la detenció i de la confiscació de la substància intervinguda. No obstant, aquest 14 de gener, en el procés de preparació del judici per la causa que va motivar la detenció, l’advocada de l’ajuntament va constatar que l’acta d’aprehensió i la substància que constaven a l’expedient «no es van tramitar per no haver-se localitzat a l’arxiu on es custodien», relaten des del consistori.

Una vegada requisada en l’actuació policial, es fa l’acta d’aprehensió per la substància trobada, s’adjunta la substància, passa als inspectors que correspongui i, després, s’ha de traslladar als Mossos d’Esquadra, però aquest últim pas no es va realitzar, expliquen des del consistori, i és aquí on desapareix la suposada cocaïna, que mai va arribar a analitzar-se. Així, la regidora de Seguretat de l’Ajuntament de Mataró, Anna Villarreal, assenyala que, el mateix 14 de gener, el cap de la Policia Local va iniciar una investigació i que va demanar informes de tots els implicats per «determinar si hi ha hagut algun tipus d’irresponsabilitat o de negligència».

Així, Villarreal reitera que la suposada cocaïna «no ha desaparegut del dipòsit de la Policia Local», sinó que aquesta substància s’hauria d’haver traslladat als Mossos. «El que nosaltres hem constatat és que aquest traspàs no es va fer, però sí que va arribar a entrar a les dependències policials, perquè, en el transcurs de la detenció, es va constatar que hi havia la substància, se’n va fer l’acta i es va adjuntar a l’acta», afirma Villareal.

Dirimir responsabilitats

Des de l’ajuntament afirmen que és «la primera vegada que es té constància d’uns fets d’aquestes característiques» i que ara s’estan completant els informes preliminars, a partir dels quals el cap de la Policia Local elevarà l’informe sobre la idoneïtat d’obrir un expedient disciplinari «de caràcter reservat» per dirimir les responsabilitats dels implicats, la modificació o revisió dels protocols de custòdia o l’arxiu de les actuacions.

Notícies relacionades

Villarreal també ha remarcat que la desaparició de la substància no té efectes en el procediment penal, ja que es tracta d’un procediment per desobediència i resistència i no hi ha un delicte contra la salut pública, ja que no es va arribar a constatar que fos cocaïna i que la quantitat decomissada era petita.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO