COMBATRE LA PANDÈMIA

Mataró firma un conveni per millorar la coordinació entre administracions per la crisi de la Covid-19

L'objectiu és compartir les dades de contagiats i els seus contactes per «intentar tallar la cadena de transmissió del virus»

El conveni de cooperació interadministrativa està firmat per l'Ajuntament, el Servei Català de la Salut i el Departament de Salut

zentauroepp54295563 est200730125024

zentauroepp54295563 est200730125024 / torwaiphoto

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de Mataró, David Bote, la secretària general del Departament de Salut de la Generalitat, Laura Pelay, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut ), Adrià Comella, van firmar l’11 d’agost un conveni cooperació interadministrativa amb l’objectiu de «millorar la coordinació per la crisi sanitària de la Covid-19».

Segons expliquen des del consistori, l’objectiu principal de l’acord és coordinar els serveis públics per aconseguir una resposta més eficaç en termes assistencials i socials i, alhora, «millorar la capacitat de seguiment de les persones afectades i d’aïllament de la població quan així es requereixi».

La cooperació es planteja entre la Secretaria de Salut Pública, el CatSalut –a través dels equips d’atenció primària de la ciutat– i els serveis municipals que l’ajuntament determini, i es projecta sobre qualsevol centre sanitari que rebi la derivació de pacients procedents dels equips de primària, i de les residències per a persones grans o amb discapacitat i centres comunitaris de qualsevol tipus.

El conveni té vigència mentre perduri l’emergència sanitària o màxim durant un any a partir de la firma. Així, una comissió de seguiment vetllarà pel seu compliment.

Diferents funcions

Segons el conveni, correspon al CatSalut: el tractament dels malalts pels equips assistencials integrats al sistema públic de salut; l’adopció de mesures de caràcter sanitari i assistencial, incloses l’aïllament de pacients amb Covid-19, i el confinament de persones que puguin haver entrat en contacte.

Per la seva banda, el Departament de Salut de la Generalitat adoptarà les mesures de caràcter especial en l’àmbit territorial que siguin necessàries en virtut de l’escenari i les necessitats detectades.

Així, correspon a l’ajuntament, a través dels respectius serveis municipals, coordinar-se tant amb la Secretaria de Salut Pública com amb el CatSalut i els equips d’atenció primària de Mataró i qualsevol dispositiu residencial o assistencial de la ciutat on hi puguin haver pacients o persones usuàries que estiguin sent tractats als centres d’atenció primària.

En cas d’aïllament

«Si l’ajuntament té coneixement de l’incompliment per alguna persona obligada a les mesures d’aïllament o quarantena previstos, posant en risc la salut de la població, instarà la Secretaria de Salut Pública a aplicar la mesura d’intervenció oportuna perquè, si és necessari, se sol·liciti la ratificació judicial o el recolzament dels cossos i forces de seguretat o altres agents de l’autoritat», expliquen des de l’ajuntament.

A més, aquest dimecres 26 d’agost, un jutge va autoritzar l’Ajuntament de Mataró a confinar una família de la població que es va negar a aïllar-se a casa després de conèixer que un dels membres de la llar havia contret coronavirus.

La família va exposar al consistori que no podia permetre’s deixar la feina, però segons fonts municipals, es va negar a rebre qualsevol ajuda social.

Notícies relacionades

Durant el mes de juliol, l’Ajuntament de Mataró va voler aïllar també una família que es negava a confinar-se. No obstant, en aquest cas el jutge no va autoritzar el confinament perquè considerava que les autoritats locals no podien restringir drets fonamentals. Va ser llavors quan la Generalitat va habilitar els ajuntaments a ser també autoritat sanitària, a través d’un decret.

Més notícies de Mataró