9.000 CIGARROS A L'HORA

Detingut a Mataró el cap d'una organització que comercialitzava tabac il·legal

La Guàrdia Civil va detenir set persones, de nacionalitat polonesa i lituana, i va intervenir més de 70.000 euros

La investigació es va realitzar sota la direcció d'un jutjat de Lleida, que ha decretat presó per als detinguts

foto 3684104

foto 3684104

2
Es llegeix en minuts
ACN / El Periódico

La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària han desmantellat una organització criminal integrada per ciutadans lituans i polonesos dedicada a la fabricació clandestina de tabac i la seva comercialització il·lícita a diversos països de la Unió Europea. En l’operació es van registrar les instal·lacions d’una granja de les Borges Blanques, on l’organització fabricava el tabac, i un domicili de Mataró.

Així, es van detenir set persones, el cap de la xarxa a Mataró, el responsable de seguretat a la Jonquera, quan es disposava a abandonar el país, dos treballadors a les instal·lacions de la fàbrica i tres transportistes, tots de nacionalitat lituana i polonesa. També es van intervenir 72.640 euros, provinents presumptament de la venda del tabac.

La investigació es va iniciar a finals del 2019, quan l’Europol va informar la Guàrdia Civil de l’existència d’una organització criminal internacional que operava a la zona de Catalunya fabricant grans quantitats de paquets de tabac que introduïen al mercat il·legal europeu, principalment l’espanyol i el francès.

Diferents intervencions

En el marc de la investigació, es van efectuar diverses intervencions de diferents transports de contraban de tabac ja fabricat. En el primer, portat a terme per la duana francesa, es van intervenir 450 caixes de tabac amb 243.000 paquets, que eren transportats en un camió que pretenia entrar a França. El conductor, de nacionalitat polonesa, va ser detingut.

En una altra intervenció, efectuada el 19 de juliol, la Guàrdia Civil va intervenir un altre camió a la localitat de Canfranc (Osca), quan es dirigia cap a la frontera amb França. Els agents van decomissar 80 caixes, amb 43.200 paquets de tabac falsificats, i van detenir dos transportistes de nacionalitat lituana.

Constatada la procedència del tabac de contraban i havent identificat plenament els principals responsables de l’organització criminal internacional i els rols que cadascun exercia dins de l’organització, la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera van portar a terme una operació conjunta.

Presó per als detinguts

En el registre efectuat en les edificacions en desús d’una antiga granja de la localitat de les Borges Blanques, els agents van localitzar una fàbrica clandestina de tabac, amb una línia de producció que s’estima que tenia capacitat per fabricar 9.000 cigarrets a l’hora. En el registre es van intervenir 92 caixes de tabac, amb un total de 49.680 paquets preparats per al seu enviament, 180 quilos de fulla de tabac picat, filtres, cartonatge, goma d’enganxar i altres materials necessaris per a la producció.

Les instal·lacions disposaven d’estances amb capacitat per allotjar catorze treballadors, necessaris per al funcionament de la fàbrica clandestina, i que es dividien en dos torns de treball per mantenir la producció 24 hores al dia.

Notícies relacionades

Les investigacions realitzades per la Guàrdia Civil s’han portat a terme sota la direcció del Jutjat d’Instrucció número 2 de Lleida, el qual ha decretat presó per als detinguts. També han col·laborat en la investigació l’Europol, les policies lituana i polonesa i el servei de duanes francès.

Més notícies de Mataró