On Catalunya

CONSEQÜÈNCIES DE LES TEMPESTES

La prada de posidònia de Mataró perd 3,9 hectàrees pel temporal Gloria

foto 3113161

foto 3113161

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els efectes del temporal Gloria del mes de gener passat van provocar la pèrdua de 3,9 hectàrees de la prada de posidònia de Mataró. En una primera inspecció, que van fer un equip de voluntaris de la Societat de Pesca i Activitats Subacuàtiques de Mataró (SPAS), de l’Escola del Mar de Badalona  i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes el febrer del 2020, ja es va percebre que l’impacte «havia sigut considerable».

Aquesta primera inspecció es va fer en unes condicions de terbolesa de l’aigua que dificultaven la visibilitat i, el mes de juny, s’ha fet una altra inspecció que ha aportat més elements per conèixer l’efecte del temporal Gloria sobre la prada de posidònia de Mataró.

Ja en les primeres dades obtingudes en diferents prades de Catalunya es va entreveure que la prada de Mataró va ser «una de les que havia patit uns efectes més negatius de tot el litoral català, probablement a causa de la configuració de la costa i en la durada excepcional de l’episodi d’onades», expliquen des de l’Ajuntament.

Retrocés de la prada

Anteriorment al Gloria, la prada de Mataró també es va veure afectada per diversos temporals: el de Sant Esteve del 2008 i el de gener del 2017. Respecte al 2019, les dades del 2020 mostren una pèrdua de cobertura, percentatge de superfície real ocupada per planta viva en relació amb la superfície disponible, en el seu límit superior i a la zona més superficial de la prada d’un 50%.

Notícies relacionades

A aquesta pèrdua de la cobertura s’ha d’afegir el retrocés del límit continu de la prada que seria entre els 20 i 25 metres, i deixaria una gran superfície amb plantes aïllades i desvinculada de la prada. Si el retrocés d’aquest límit s’ha donat de manera homogènia a tota la zona de la prada de posidònia situada a 12 m de profunditat es calcula una pèrdua de 3,9 ha d’algues.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA