CONSEQÜÈNCIES DEL CORONAVIRUS

L'Hospital de Mataró impulsa un programa pioner de rehabilitació telemàtica per a pacients post-Covid-19

Són persones que poden tenir seqüeles físiques que els dificultin caminar o desenvolupar activitats diàries bàsiques

L'Hospital de Mataró impulsa un programa pioner de rehabilitació telemàtica per a pacients post-Covid-19
Es llegeix en minuts

ACN

La Unitat de Medicina Esportiva i Rehabilitació de l’Hospital de Mataró ha engegat un programa pioner de rehabilitació telemàtica per a pacients post-Covid-19, amb l’objectiu de minimitzar les seqüeles que pot tenir aquest tipus de pacient.

El doctor Eulogio Pleguezuelos ha explicat a l’ACN que les persones que han passat el virus poden patir fatiga i debilitat a la musculatura respiratòria, així com en braços i cames: «Això provoca un dèficit en la capacitat de marxa i fa que no puguin caminar de manera independent i afecta també activitats diàries bàsiques, com dutxar-se o vestir-se».

A través d’aquest programa, en el qual participen ja 26 pacients, l’hospital vol afavorir la recuperació de la qualitat de vida dels pacients. El programa consisteix en sessions de rehabilitació per videoconferència.

Els pacients es connecten amb una fisioterapeuta que marca els exercicis a fer, com si es tractés d’una sessió presencial. La trobada és dues vegades per setmana i les sessions duren una hora. A més, cada 15 dies es fa un seguiment mèdic, també telemàtic.

Tres grups de pacients

L’hospital incorpora de manera automàtica els pacients que en les últimes dues setmanes ha rebut l’alta i arrosseguen alguna seqüela física. A més, el centre està fent un cribratge telefònic a tots els pacients post-Covid-19 donats d’alta des de l’inici de la crisi sanitària per si n’hi hagués altres que també es poguessin incorporar a la rehabilitació telemàtica.

De moment hi ha tres grups de pacients que s’estan beneficiant d’aquest programa i està previst que aquesta setmana s’hi incorpori un quart grup i que, en les pròximes setmanes, es puguin crear nous amb els pacients del garbellament telefònic que ja estan a casa. Ara per ara la majoria són homes i la mitjana d’edat és de 56 anys.

El cap de Medicina Esportiva i Rehabilitació de l’Hospital de Mataró, Eulogio Pleguezuelos, explica que els pacients més propensos a patir seqüeles físiques són els que han sigut més temps hospitalitzats i amb un pronòstic més greu: «Qualsevol virus pot provocar trastorn muscular, però hi ha més atròfia i disfunció a més dies ingressats o ventilació mecànica».

Conseqüències físiques i psíquiques

En el cas de la Covid-19, tots els pacients passen per una fase que es diu de síndrome d’hiperinflamació que provoca «la destrucció d’unes proteïnes de la musculatura» i fa que la contracció del múscul del pacient sigui «completament anòmala», detalla el doctor Pleguezuelos.

A més de les seqüeles físiques, el cap de Rehabilitació de l’Hospital de Mataró detalla que les persones que han sigut infectades per coronavirus poden patir també seqüeles cognitives, com dèficit d’atenció i alteracions de la memòria, i seqüeles psíquiques: «Estan més ansiosos, més deprimits i poden patir estrès posttraumàtic».

Et pot interesar

Tot i que encara és aviat per treure conclusions i avaluar els resultats d’aquest programa, Pleguezuelos assegura que els pacients que ja s’han incorporat al programa estan «molt contents» de poder fer les sessions de rehabilitació una vegada han superat la malaltia. El doctor espera que el programa es pugui estendre a molts altres hospitals.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA