On Catalunya

Situació molt vulnerable

El temporal 'Gloria' afecta greument la prada subaquàtica de Mataró, la més important de la costa de Barcelona

97664d8d-8fc0-41a8-ae62-b72f271eb068

97664d8d-8fc0-41a8-ae62-b72f271eb068

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip de voluntaris de la  Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS), de l’Escola del Mar de Badalona i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes van fe, dimarts 12, una primera immersió per inspeccionar l’estat de la prada de la planta subaquàtica de la capital del Maresme. 

Els bussejadors van revisar les plantes situades en la part menys profunda de la prada, l’estació I, a uns 12 metres de profunditat.

Greus afectacions

Segons dades preliminars, l’impacte és molt greu: es calcula que, només en aquesta estació, durant el temporal s’ha perdut una gran superfície de prada, una afectació més important que la regressió registrada al llarg dels 23 anys que ha durat l’estudi. A més, la planta s’ha descalçat i ara és molt més vulnerable. L’arribada a les platges de material vegetal provinent de la prada dies després del temporal ja era un indicador de la gravetat de l’afectació.

En pròximes immersions els voluntaris visitaran l’estació II, situada a 20 metres de profunditat, i la IV que està a 5 metres davant del restaurant Pins Mar. A part del seguiment del mateix Projecte Alguer de Mataró, totes les dades recollides serveixen per a un estudi genèric que el Consell Superior d’Investigacions Científiques està fent sobre l’efecte del temporal ‘Gloria’ a les prades de posidònia.

Projecte Alguer de Mataró

El Projecte Alguer de Mataró es va iniciar el 1997 i és la iniciativa de voluntariat submarí més gran de Catalunya. 

Té com a missió conèixer l’estat de conservació i l’evolució de la prada de Mataró, i difondre els valors mediambientals d’aquest espai. 

El club mataroní SPAS i l’Escola del Mar de Badalona coordinen aquest projecte de seguiment amb la participació de l’Ajuntament de Mataró (mitjançant un conveni de col·laboració), el centre de busseig Blaumar, la Direcció General de Pesca Marítima, la Confraria de Pescadors de Mataró, el Museu de Mataró i el Port de Mataró, i amb l’assessorament científic de la Universitat de Barcelona (UB).

Notícies relacionades

La prada de posidònia de Mataró ocupa una extensió de 600 hectàrees davant la costa de Mataró, i l’estudi fa el seguiment d’una part representativa d’aquesta prada, que és la més important de la costa de Barcelona.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA