sobre la decisió del TSJC

Mataró rebutja la supressió dels jutjats de violència masclista

L'ajuntament insta a establir mesures que no vagin en contra de les víctimes i aposta perquè siguin els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere els que s'acostin al territori

El consistori mataroní també reclama a les institucions la proposta d'afavorir i augmentar els recursos i els mitjans per facilitar l'accés de les víctimes de la violència masclista a l'empara judicial

09a85e67-abf2-4533-bc45-a2142075c9ba

09a85e67-abf2-4533-bc45-a2142075c9ba

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró, celebrada dilluns passat, 3 de febrer, ha aprovat una declaració institucional presentada pels grups municipals del PSC i d’En Comú Podem de rebuig de la supressió dels Jutjats de Violència contra la Dona. 

La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC i els comuns, ERC i Ciutadans, i els vots en contra de Junts per Mataró.

En el text de la declaració institucional aprovat es lamenta que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi «desenterrat una proposta del 2016, que es va aconseguir aturar gràcies a les mobilitzacions feministes, per centralitzar els jutjats de Violència contra la Dona, i fer desaparèixer aquesta competència a escala local en determinats casos». En altres paraules, es tracta de fer ‘comarcals’ les competències.

«L’excusa és la poca càrrega de feina d’alguns d’aquests jutjats, tot i que previsiblement comportaria la sobrecàrrega d’altres, i sense resoldre les retallades que aquests jutjats locals han estat patint en els últims anys. La distància, a més, podria augmentar la impunitat dels delictes i la seva escalada en nivell de gravetat», alerta el text de la declaració institucional de Mataró.

Davant d’una situació com l’actual, on són assassinades desenes de dones cada any, la proximitat dels jutjats de Violència de Gènere no pot desaparèixer, lamenta el consistori mataroní. «El nou model no té en compte les conseqüències negatives per a les dones en situació de vulnerabilitat i que en molts casos decideixen retirar la denúncia per la por i el terror a què es veuen sotmeses diàriament pels seus agressors», afegeix.

Per aquesta raó, des de Mataró s’insta a establir mesures que no vagin en contra de les víctimes i apostar perquè siguin els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere aquells que es desplacin pel territori.

Els acords del ple

El ple de l’Ajuntament de Mataró, a proposta del Grup Municipal Socialista i del Grup Municipal En Comú Podem ha acordat, entre d’altres mesures, que el consistori sol·liciti el Ministeri de Justícia d’Espanya i la conselleria de Justícia, la no suspensió i trasllat dels jutjats, tal com es proposa en el document de «Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la dona» del TSJC.

També demana a la Generalitat que prioritzi la lluita contra la violència masclista i que impulsi l’aprovació d’un pacte català contra la violència masclista.

Notícies relacionades

Així mateix, l’ajuntament mataroní reclama a les mateixes institucions la proposta d’afavorir i augmentar els recursos i mitjans per facilitar l’accés de les víctimes de la violència masclista a l’empara judicial, cosa que passa per acostar els òrgans judicials a les víctimes.

Més notícies de Mataró