XAT DISCRIMINATORI

El ple de Mataró reivindica la «neutralitat» dels policies dels missatges d'odi contra independentistes

El consistori aprova una resolució amb els vots favorables de PSC, Cs i comuns que reafirma el primer comunicat que va fer l'Ajuntament

El text deixa oberta la porta a la «depuració de responsabilitats, administratives i/o penals» en cas de prosperar un expedient disciplinari

0caf3a73-f2ef-4d35-83f6-f6f7dde642c2

0caf3a73-f2ef-4d35-83f6-f6f7dde642c2

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple ordinari de Mataró del 7 de novembre ha aprovat una esmena a la totalitat, presentada pel grup municipal del PSC i d’En Comú Podem, a la proposta de resolució liderada pel grup municipal de Junts per Mataró, en relació amb els suposats comentaris fets en un xat per certs membres de la policia local, trets a la llum per EL PERIÓDICO i altres mitjans de comunicació. 

No obstant, el text s’ha acabat aprovant amb els vots favorables del PSC, ECPM i Ciutadans i els vots en contra d’ERC i Junts per Mataró a causa d’un desacord quant a «la forma i el contingut» de la resolució, segons expliquen fonts d’aquest últim partit a EL PERIÓDICO.

Al text, el ple de Mataró reivindica la «neutralitat» dels policies dels missatges d’odi contra independentistes, tot i que deixa oberta la porta a la «depuració de responsabilitats, administratives i/o penals» en cas de prosperar un expedient disciplinari.

El text aprovat

El text aprovat pel ple informa que, a finals d’octubre, van aparèixer publicades en mitjans de comunicació informacions relatives a manifestacions presumptament realitzades per membres de la policia local de Mataró en l’àmbit privat de l’aplicació WhatsApp i que, pel seu to i contingut, «podrien ser constitutives d’algun tipus d’infracció, o posar en dubte la imatge i independència del mateix cos».

Amb l’objectiu d’aclarir al màxim els fets, i emprendre les accions que se’n poguessin derivar, l’Ajuntament ha ordenat «l’obertura d’un expedient informatiu reservat»,on, entre d’altres, s’haurà de determinar «la possible veracitat i autoria, així com l’afectació a l’àmbit públic i professional, d’aquestes manifestacions privades».

Així mateix, el text afegeix que, en qualsevol dels casos, «sí que es considera que aquestes manifestacions són èticament, socialment i políticament contràries al respecte i la convivència de les persones».

En la proposta presentada per socialistes i comuns –aprovada pels mateixos i Ciutadans– s’aposta per reprovar qualsevol actitud o manifestació que sigui «contrària o atemptatòria contra els principis de llibertat i igualtat per raó d’ideologia o de qualsevol altra condició personal o social»; s’insta a la «continuïtat de l’expedient informatiu» reservat que l’Ajuntament ha obert per aclarir els fets; s’insisteix a «depurar les responsabilitats professionals, administratives i/o penals», que poguessin derivar-se d’un expedient disciplinari; es demana «reforçar la presència del codi ètic de la policia de Catalunya en els processos de selecció» i els programes de formació de la policia local de Mataró; i, finalment, es reconeix l’«absoluta neutralitat, imparcialitat, objectivitat i proporcionalitat» amb què estan actuant públicament tots els membres de la policia local de Mataró davant de les diverses situacions i mobilitzacions de caràcter polític que s’han produït a la ciutat durant les últimes setmanes.

En contra del contingut i de la forma

Divendres passat 25 d’octubre, EL PERIÓDICO va fer públiques unes converses en un xat de Whatsapp en el qual hi havia 115 policies de Mataró i que va revelar atacs discriminatoris i promoció de la violència contra manifestants, amb frases com ara «Neteja ètnica d’independentistes ja» o «A veure si piquen a aquestes turbes que no fan més que rebentar la pau», proferides per membres del cos.

Per aquesta raó, aquell mateix dia, en un comunicat, Junts per Mataró va informar que presentaria una proposta de resolució per obrir un expedient i sancionar els agents i, en cas que fos necessari, que l’Ajuntament es personés com a acusació particular.

No obstant, fonts del partit expliquen a aquest diari que han votat en contra de la resolució socialista i dels ‘comuns’ a causa del seu posicionament en contra de la «forma» en què s’han fet les coses i el «contingut».

Segons el grup municipal, tant els socialistes com els comuns, en comptes de presentar una nova resolució, que requereix un mínim d’una setmana d’antelació, «van fer una esmena a la resolució de Junts per Mataró i la van invalidar» en el que consideren un «frau i un retorciment de la llei».  

Notícies relacionades

A més, quant al contingut, Junts per Mataró no pot estar d’acord amb «el reconeixement a l’absoluta neutralitat, imparcialitat, objectivitat i proporcionalitat» del cos, en vista dels missatges difosos, segons confirmen fonts del partit. I afegeixen que «depurar responsabilitats no és incompatible amb l’honor i la imatge del cos policial».

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA