CONTRA L'INCIVISME

Mataró limita l'ús de places a Rocafonda i al Palau-Escorxador "per afavorir la convivència"

L'ajuntament multarà amb fins a 900 euros per activitats molestes de les 23.00 a les 8.00 hores

La mesura s'activa com a resposta a les "reiterades queixes ciutadanes per incivisme" en aquests enclavaments

d6f1a426-f41f-4f73-bd21-bf0b1f90d082

d6f1a426-f41f-4f73-bd21-bf0b1f90d082

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Entre les onze de la nit i les vuit del matí ja no es podrà fer soroll ni realitzar activitats molestes que pertorbin el descans veïnal a les places de Joan XXIII i de la Pepa Maca, als barris de Rocafonda i del Palau-Escorxador. Es tracta d’una mesura que l’Ajuntament de Mataró va iniciar divendres passat, 2 d’agost, per afavorir la convivència ciutadana. 

Cartells informatius instal·lats als dos espais públics informen que en la franja horària compresa entre les onze de la nit i les vuit del matí no es pot jugar a la pilota; posar música, parlar en veu alta ni, en general, fer soroll; beure alcohol, ni fer cap altra activitat molesta que pugui pertorbar el descans del veïnat.

Els incompliments seran sancionats per la policia local en el marc de l’Ordenança de Civisme, amb multes de fins a 900 euros.

Mal ús dels espais públics

Aquesta mesura, que s’ha aprovat per decret, era un compromís adoptat amb les entitats veïnals arran de les reiterades queixes i incidències registrades per incivisme i per l’ús intensiu d’aquestes places, especialment a l’estiu i fins a hores molt avançades de la nit. 

Un exemple d’això van ser els fets, esdevinguts fa tan sols un parell de setmanes, al parc de la Llibertat. On la policia local i els Mossos van detenir sis persones per atemptat contra l’autoritat, resistència i desobediència. 

Els agents s’havien desplaçat al lloc, poc abans de les tres de la tarda, arran de queixes veïnals per la presència d’un grup de joves que es trobaven en la via pública i que havien posat música a un volum massa elevat. I els intents per identificar els joves van derivar en un enfrontament.

En el cas de les dues places de Rocafonda i del Palau-Escorxador, les característiques urbanístiques d’aquests espais contribueixen a amplificar el soroll percebut a les vivendes pròximes. Per aquesta raó, l’ajuntament ha decidit donar a les places de Joan XXIII i de la Pepa Maca un tractament similar a altres espais verds de Mataró, que, com el Pati de Can Marchal, el recinte antic del Parc Central o el Pati del Cafè Nou, disposen d’una tanca i, per tant, queden fora de servei en horari nocturn.

Mesures addicionals

L’ajuntament està duent a terme altres mesures addicionals per millorar la convivència en aquests espais.

Així, a la plaça de Joan XXIII s’han substituït els jocs infantils per uns de destinats a nens de menys edat (ja que els actuals jocs tenen un ús indegut per part d’usuaris de més edat) i s’han instal·lat jardineres per dificultar els jocs amb pilota. També està previst reduir més la intensitat lluminosa per afavorir el descans.

A la plaça de la Pepa Maca es preveu equilibrar la il·luminació de manera que hi hagi més llum a les zones fosques i es redueixi la intensitat en els punts on no és tan necessari; es reduiran els bancs, substituint-los per cadires individuals; es plantarà més arbratge per esmorteir el so, i s’arreglaran els jocs infantils per evitar que facin soroll.

Notícies relacionades

A més, l’ajuntament preveu instal·lar dispositius preventius, com ara sensors acústics, per controlar el nivell de soroll de manera telemàtica, i càmeres de videovigilància.

Més notícies de Mataró 

Temes:

Incivisme