ECONOMIA BAIXA EN CARBONI

La Generalitat selecciona un projecte de Mataró sobre l'estalvi energètic per rebre ajuts europeus

El Procés d'Impuls de la Transició Energètica a la ciutat preveu una inversió de 3,3 milions, finançat entre l'ajuntament i els fons FEDER

18da3706-bfbc-4bf3-97e5-84f15d5bedbb

18da3706-bfbc-4bf3-97e5-84f15d5bedbb

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Direcció General d’Administració Local de la Generalitat ha seleccionat un projecte de l’Ajuntament de Mataró per obtenir 1.361.321,58 milions d’euros procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comissió Europea. 

El projecte de l’Ajuntament de Mataró, que rep l’import econòmic més gran d’aquesta línia d’ajuts, preveu auditories energètiques, millores de l’enllumenat i la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

No obstant, el “Procés d’impuls de la transició energètica a Mataró”, preveu una despesa total de 3,3 milions (IVA inclòs), ja que l’ajuntament assumirà la part no coberta per la subvenció.

La Generalitat ha seleccionat nou projectes d’ajuntaments i administracions supramunicipals per aconseguir ajuts europeus amb els quals afavorir l’estalvi energètic, l’ús d’energies renovables i en definitiva el pas a una economia baixa en carboni. 

Actuacions clau del projecte

El projecte s’emmarca en l’eix prioritari del FEDER que pretén afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors. 

La proposta del municipi es basa a donar impuls al mateix procés transformador quant a l’ús d’energia i el seu impacte en el canvi climàtic, i inclou tres actuacions clau: desplegament de l’Oficina per a la Transició Energètica de Mataró (OTEM); impuls del Programa d’eficiència energètica en l’enllumenat públic, i el foment del Programa d’autoconsum en equipaments públics.

L’Oficina per a la Transició Energètica de Mataró estarà ubicada a la Casa Capell, amb les funcions de coordinar i fer el seguiment de les actuacions per desenvolupar. 

Comptarà amb dos tècnics que, a més, proporcionaran un nou servei d’auditories energètiques a les llars, establiments comercials i empreses, i que assessoraran sobre la despesa energètica perquè puguin prendre decisions com un canvi d’hàbits de consum, canvi de tarifes, etc. La posada en marxa i funcionament de l’oficina comporta una inversió de prop de 283.000 €.

Quant a les actuacions en l’enllumenat públic, el projecte preveu una inversió de 2,8 milions d’euros (IVA inclòs) en la millora de les instal·lacions en diferents carrers, especialment per a la substitució de bombetes de vapor de sodi per leds, amb l’objectiu d’aconseguir un estalvi energètic més gran. 

L’alcalde de Mataró, David Bote, i el regidor de Transició Energètica, Xesco Gomar, durant la presentació del projecte / ajuntament de mataró

La idea és reduir en més del 65% el consum d’energia final de les instal·lacions d’enllumenat que es reformin, i una reducció també del 65% de les corresponents emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Finalment, el Programa d’autoconsum en equipaments públics consistirà en la instal·lació de plaques fotovoltaiques, connectades a la xarxa, a l’Escola Marta Mata, al Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i a l’Institut Municipal Miquel Biada. 

Aquestes instal·lacions produiran energia per a consum dels equipaments i, en el seu cas, per vendre o destinar a altres finalitats l’electricitat sobrant que es generi durant l’estiu i en dies no lectius, quan els centres educatius són tancats. 

L’objectiu és generar energia renovable suficient per assolir un 36% d’autoconsum en els tres equipaments, així com promoure i educar en l’eficiència i l’estalvi energètic als edificis. La instal·lació de les plaques requereix una inversió aproximada de 187.000 €.

Entre el 2019 i el 2021 

Notícies relacionades

El projecte “Procés d’impuls de la transició energètica a Mataró” s’emmarca, d’una banda, en el Pla director de l’enllumenat públic, que preveu invertir 7,3 milions d’euros en la millora de les instal·lacions fins al 2025 i, per l’altre, en el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), aprovat el juliol del 2018 i que, entre altres mesures, es compromet a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en un 42,7% el 2030, en relació amb el 2005.

Més notícies de Mataró

Temes:

Energia