EXPOSICIÓ A NOVA YORK

Set artistes de Mataró exposaran les seves obres a l'Instituto Cervantes de Nova York

Les obres es donaran a conèixer el 6 de febrer a la Nau Gaudí de la capital del Maresme

img 20190118 130224

img 20190118 130224

2
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Els pintors Josep M. Codina, Rosa Codina-Esteve, Jordi Prat Pons, Josep Serra, Perecoll i Marc Prat, i el fotògraf Ramon Manent són els set protagonistes de l’exposició conjunta ‘Artistes de Mataró de la Col·lecció Bassat exposen a Nova York’.Les obres d’aquesta iniciativa artística, impulsada per l’influent publicista i col·leccionista d’art Lluís Bassat i produïda pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, s’exposaran del 7 al 31 de març a l’Instituto Cervantes de Nova York. 

No obstant, abans que les peces siguin traslladades als Estats Units, es donaran a conèixer el 6 de febrer vinent en un acte públic a la Nau Gaudí de Mataró. “Fa més de 30 anys, aquest lloc havia de ser enderrocat –comenta el fotògraf Ramon Manent en referència a la Nau Gaudí–. Jo em vaig colar a l’espai per fotografiar-lo i, gràcies en part a aquestes fotos, vam aconseguir salvar-lo”. “Si en aquell moment algú m’hagués dit que les meves fotografies acabarien exposades a Nova York l’hauria pres per boig –continua–. Però som aquí, i per això he decidit que les meves dues peces escollides siguin dues imatges de la Nau Gaudí, una de l’exterior i una altra de l’interior”.

Dues obres per artista

Aquesta és la primera vegada que la ciutat de Mataró exposa una col·lecció a Nova York. Es tracta d’una selecció d’artistes de diferents estils i amb peces fetes expressament per a l’ocasió. I és que, segons Bassat: “Mataró té una quantitat d’artistes superiors a la mitjana de Catalunya”. “Aquesta no és una exposició qualsevol –remata l’artista mataroní, Perecoll–. És la culminació d’anys de lluita dels artistes de la ciutat.

A l’Instituto Cervantes, situat a Manhattan, s’hi exhibiran 14 peces, és a dir, dues obres per artista. “Els creadors han tingut llibertat absoluta per plasmar el que volguessin –explica Bassat–. Però totes les peces comparteixen el fet de ser art contemporani”. L’única condició ha sigut el format. Totes les pintures i les fotografies s’han presentat en teles iguals, d’un metre per 80 centímetres, que en argot es defineix com a “mida 40 figura”.

Un reconeixement a l’art català

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’ajuntament de la ciutat i la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat, es va constituir el 2009 amb la finalitat de difondre i exhibir la Col·lecció Bassat, així com per contribuir a la conservació, l’estudi, l’exposició i l’adquisició d’obres d’art contemporànies, amb una atenció especial a les obres d’artistes catalans o relacionats amb la ciutat de Mataró i del Maresme. La seva seu s’ubica a la Nau Gaudí de Mataró. “Estem molt contents de poder situar Mataró al mapa a nivell artístic”, ha puntualitzat l’alcalde socialista, David Bote. “Promocionar el talent de la ciutat és un dels eixos d’aquest mandat”, ha conclòs.

Notícies relacionades

Les obres de la Col·lecció Bassat constitueixen un dels fons més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX. Des dels seus inicis el 1973, la col·lecció no ha parat de créixer, reunint peces d’artistes de prestigi internacional i recuperant el nom de figures menys conegudes amb la voluntat de reivindicar la seva obra i reconèixer la seva trajectòria. “A Mataró hi ha molts artistes i que ens hagin escollit a nosaltres és molt gratificant –resumeix la pintora Rosa Codina–. És la primera vegada que el meu fill i jo exposarem junts i ens fa moltíssima il·lusió”.

Més notícies de Mataró