A LES 12 DEL MIGDIA S'HAN RETIRAT

La plantada de creus a la platja de Mataró es fa amb teles grogues

Un veí intenta treure-les però els presents l'aïllen a crits de ¿som gent pacífica¿ i ¿llibertat¿.

¿No renunciarem a res perquè no estem fent res il·legal¿, asseguren des de CDRMataró

zentauroepp43510882 politica 27 05 2018 acto por la libertad de presos politicos180527123443

zentauroepp43510882 politica 27 05 2018 acto por la libertad de presos politicos180527123443
zentauroepp43510845 politica 27 05 2018 acto por la libertad de presos politicos180527123434
zentauroepp43510847 politica 27 05 2018 acto por la libertad de presos politicos180527123458
lainz43510140 imatge de l home  entre agents  amb els concentrats de fons 180527110511
whatsapp-image-2018-05-27-at-133517-1

/

3
Es llegeix en minuts
Maria Coll

Després de la prohibició de plantar creus grogues a la platja del Varador de Mataró per falta de permís, el CDR de Mataró ha apostat per la creativitat. Després d’un esmorzar, unes 150 persones amb samarretes i llaços reivindicatius, han decidit fer creus grogues amb tovalloles a tres dunes que no utilitzen els banyistes. Una acció que ha sigut vigilada de prop per diversos agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local. Creus que han lluït lemes com democràcia, justícia o llibertat.

Poc després de les dotze, la policia local de Mataró ha aixecat acta de l’activitat i els manifestants de mutu acord han retirat les creus de tela. De la platja la comitiva s’ha traslladat a la plaça de Laia l’Arquera, entrada de la ciutat. Allà han aparegut les polèmiques creus de fusta que ja es van plantar a Canet de Mar. Com a final d’acte els presents s’hi han fet una foto i han cantat ‘Els segadors’.

Creus fetes amb teles grogues a la platja de Mataró / NÚRIA JULIÀ (ACN)

La concentració ha començat amb la lectura d’un manifest per part de l’organització deixant clar que l’esmentat acte s’havia convocat per defensar “drets fonamentals, com la llibertat i la justícia.” I que, malgrat els obstacles –alguns manifestants han denunciat el control de maleters de cotxes per part dels Mossos a l’entrada del Passeig Marítim–, no pensaven “renunciar a res” del que volien fer perquè “no estem fent res il·legal”.

La primera hora de concentració s’ha viscut amb tranquil·litat absoluta fins aproximadament dos quarts de deu quan un veí de Mataró ha intentat treure les creus i els independentistes concentrats l’han aïllat a crits de “som gent pacífica”i “llibertat”. Una representant de l’entitat convocant ha intentat dialogar amb l’home: “Vingui a partir de les dues i tregui-les tranquil·lament”. Abans que agents dels Mossos i la Policia Local intervinguessin per emportar-se’l aquest sentenciava als independentistes: “Esteu trepitjant l’Estatut català”.

El cert és que l’acte s’ha avançat, i a les dotze del migdia ja no quedaven teles a la sorra. L’organitzadora de l’acte, Anna Brun, ha declarat que no s’han plantat les creus “perquè el poble català és enginyós i l’Estat espanyol havia amenaçat i no feien falta més conflictes”.  “Estem satisfets de la resposta de la gent de la ciutat i que s’hagi celebrat de forma pacífica”, ha afegit. L’alcalde de la localitat, David Bote, ha celebrat que l’acte revindiciatiu s’hagi desenvolupat "sense enfrontaments rellevants".

Els partits polítics

A la plantada de creus d’aquest matí també hi ha hagut presència d’alguns líders polítics locals. Juli Cuéllar, portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Mataró, ha qualificat de“lamentable”l’actitud de l’alcalde de Mataró, David Bote, per “haver acceptat el xantatge dels grup violents de la ciutat i de la comarca” i ha assegurat que la seva decisió “suposa una regressió inèdita dels drets i de les llibertats”.

Notícies relacionades

“Mai abans un alcalde Mataró havia interferit en una activitat d’una entitat pacífica que utilitza un espai públic com a àgora de les seves idees”. I ha acusat el socialista de fer d’“altaveu” del Delegat del Govern, Enric Millo.

I per la seva part, Montse Morón, portaveu del Grup Municipal VOLEMataró, malgrat que no és una formació independentista, ha afirmat que “qualsevol acte democràtic sempre ha de ser compatible amb els actes de ciutat”, amb referència a la Triatló que avui té lloc a la platja de la capital del Maresme, i que l’alcalde de Mataró amb la seva actitud “no està a l’altura de la diversitat de tots els ciutadans”.