Innovació tecnològica

S'aplica tecnologia tèxtil 3D en la prevenció de les úlceres per pressió en pacients enllitats

El prototip ha sigut desenvolupat conjuntament entre el Consorci Sanitari del Maresme i el centre tecnològic Eurecat

Es tracta d'una afecció dolorosa, que incrementa el temps d'hospitalització i augmenta el risc d'infecció.

Aplicació del prototip 3D-Integfoot.

Aplicació del prototip 3D-Integfoot. / PERIODICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consorci Sanitari del Maresme i el centre tecnològic Eurecat han desenvolupat un prototip de protector integral per al peu amb tecnologia tèxtil 3D destinat a la prevenció de les úlceres cutànies per pressió, una afecció que genera dolor al pacient, incrementa el temps d'hospitalització i el risc d'infecció i que pot evolucionar cap a conseqüències més greus.

El cirurgià vascular de l'Hospital de Mataró Jesús Alós ha sigut l'artífex de la idea que hi ha darrere del prototip, denominat 3D-Integfoot, que busca proporcionar una protecció integral de fàcil ús en el tractament i la prevenció de les úlceres per pressió que aporti una fixació efectiva i eviti els efectes secundaris provocats per noves friccions.

La investigació s'ha dut a terme per part de la Unitat Tecnològica de Teixits Funcionals d'Eurecat i ha inclòs un estudi d'usabilitat del prototip que s'ha validat amb trenta pacients a l'Hospital de Mataró. Aquest estudi ha constatat que "3D-Integfoot no produeix picor, ni sudoració, dolor o sensació d'opressió en més del 93% dels casos", explica la Dra. Laura López, Project Leader de 3D-Integfoot.

En paraules del doctor Alós, l'originalitat del projecte resideix en el concepte de "protecció integral del peu", és a dir, es "protegeix la totalitat de zones del peu exposades a aquest tipus de complicacions i no únicament el taló, el més afectat, evitant cert grau de iatrogènia que poden provocar alguns protectors".

Es calcula que el 60% dels casos de les úlceres per pressió té origen als hospitals i s'estima que la prevalença d'aquesta malaltia és del 10%. La causa que desencadena l'aparició és la pressió extra mantinguda en el peu pel mateix pes del cos, la fricció de la pell quan un pacient està immobilitzat o l'ús d'apòsits de baixa qualitat en períodes prolongats d'immobilització.

Programa CaixaImpulse 2016

El projecte ha sigut un dels seleccionats en l'àmbit de la salut per al programa 2016 de l'Obra Social "la Caixa" i Caixa Capital Risc, que està dirigit a universitats, centres hospitalaris, centres d'investigació i centres tecnològics i que implica acompanyament expert i una aportació econòmica per elaborar i executar un pla de valorització per portar el producte al mercat.

Notícies relacionades

En l'actualitat, s'ha sol·licitat una patent europea i una internacional per a la protecció de 3D-Integfoot i s'està fent un estudi clínic per comparar l'eficiència del protector amb la pràctica clínica habitual, amb l'objectiu d'avaluar la seva eficàcia, seguretat i eficiència. L'estudi s'està portant a terme a l'Hospital de Mataró amb una població de 240 pacients, amb una finalització prevista a finals del primer trimestre del 2018. Es preveu llicenciar el dispositiu a una empresa de l'àmbit del tractament de ferides, ortopèdia o tèxtil per a la introducció del producte al mercat.

Més notícies de Mataró

Temes:

Impressió 3D