DEBAT SOBRE LA BIBLIOTECA POPULAR

CiU Mataró proposa definitivament que la biblioteca de la Fundació Iluro s'ubiqui a Can Cruzate

El grup municipal considera que ubicant allí aquest equipament es desencallaria el desenvolupament de l'illa, que ha de servir de motor del centre històric

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

Un any enrere, en unes dates molt semblants i en una convocatòria de les mateixes característiques, la llavors regidora d'Urbanisme de CiU MataróNúria Calpe, ja va apuntar la idea que la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro podria ubicar-se a l'edifici de Can Cruzate, que separa la plaça de l’Ajuntament i la plaça Gran de la capital del Maresme. En aquell moment, però, Calpe va fer servir una fórmula que, tot i que va fer molta fortuna, segurament no va contribuir a deixar clar aquest posicionament: “Can Cruzate hauria de convertir-se en el Guggenheim de Mataró”.  

Divendres passat, després que el govern en minoria del PSC hagués anunciat que la seva proposta d'emplaçar la Biblioteca Popular a Can Xammar quedava en el bagul dels records i que de moment es mantindrà a la plaça de l’Ajuntament, i en ua dinar amb els periodistes que segueixen la informació local el grup municipal de Convergència i Unió -ara a l'oposició- va posar de nou sobre la taula la idea que aquest equipament cultural s'instal·lés a Can Cruzate, juntament amb altres atributs. Perquè, així, assegura la formació sobiranista, es resoldrien com a mínim tres problemes.

El primer és trobar una solució definitiva per a la Biblioteca, en el sentit que se li faria un vestit a mida per ubicar-la i no s'habilitaria un espai que va ser construït per a una altra funció, com pretenien els socialistes a Can Xammar.  

El segon, que és el que CiU Mataró ha insistit a explicar mil vegades, és que així l'edifici de Can Cruzate es convertiria en la ròtula adequada per vincular l'eix de la Riera amb l'eix de Santa Maria, que va des de la Basílica homònima fins a la plaça de la Muralla, passant per les places Gran, Xica i de Can Xammar. És la proposta del Pla d'impuls al centre històric de quan CIU estava al govern local, que l'actual manté -aparentment- entre les seves prioritats polítiques.

I el tercer és utilitzar el projecte d'instal·lar allà la biblioteca per desencallar la rehabilitació de Can Cruzate, en el sentit que així es podria implicar un operador privat com la Fundació Iluro per finançar l'operació.

Un 'partner' privat per rehabilitar Can Cruzate

“Arran de la crisi econòmica, l'Ajuntament ha vist molt disminuïda la seva capacitat inversora, i, per tant, afrontar un projecte com la reforma de Can Cruzate li resulta molt complex si ha de fer-ho en solitari. La Fundació Iluro podria ser el ‘partner’ privat”, va explicar Joaquim Fernàndez, cap del grup municipal de CiU.                         

CiU concreta, a més, que la funció de la Fundació Iluro –hereva de l'extinta Caixa Laietana- podria ser portar a terme permutes amb els propietaris que encara mantenen el control d'un 40% de l'edifici a través de les diferents propietats immobiliàries que la Fundació gestiona.

“Si no hi ha diners, s'han de buscar complicitats”, va dir Fernàndez, que va reconèixer que el projecte “no és fàcil” però que cal ser atrevit i començar a fer camí si es vol fer realitat.   

L'antiga Biblioteca Popular ha de convertir-se enguany en la tercera de la xarxa pública local per, posteriorment, integrar-se en la xarxa de la Diputació de Barcelona.

Comissió de seguiment a canvi de l'abstenció

Notícies relacionades

En la mateixa compareixença, el portaveu del grup de CiU, Joaquim Fernàndez, va justificar l'abstenció de la formació en els pressupostos de 2018 -que a la pràctica van permetre la seva aprovació en el ple de dijous passat- amb la creació d'una comissió de seguiment amb el govern municipal del PSC, que es reunirà mensualment amb la presència tant de l'alcalde David Bote com de Fernàndez, que eren fins a l'octubre passat els dos caps visibles del govern municipal. És la fórmula que preconitza un cert desglaç de les relacions entre les dues formacions, mig any després de trencar l'acord de govern.

Més notícies de Mataró

Temes:

Biblioteques CiU