Pressupostos municipals

El ple de Mataró aprova un pressupost de 135,4 milions d'euros

El govern socialista aconsegueix els vots favorables de Ciutadans, el PP i l'abstenció de CiU i ICV-EUiA

Sessió extraordinària del ple de l’Ajuntament de Mataró. 

Sessió extraordinària del ple de l’Ajuntament de Mataró.  / PERIODICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ple municipal de l'Ajuntament de Mataró, reunit aquest dijous en sessió extraordinària, ha aprovat definitivament el Pressupost Municipal per al 2018 amb els vots a favor del Govern (PSC) i dels grups municipals de Ciutadans i PP; l'abstenció de CiU, ICV-EUiA i la regidora no adscrita; i el vot en contra d'ERC-MES, VOLEMataró, CUP i PxC.

El pressupost total, tenint en compte les empreses públiques PUMSA, AMSA, Mataró Audiovisual i Parc TecnoCampus Mataró, arriba a 178.791.555,94 euros, que suposa un 7,61% d'increment respecte al pressupost que es va aprovar el 2017. Si es té en compte només el pressupost de l'Ajuntament, arriba a 136.412.296,50 euros, un 1,19% més que l'aprovat el 2017.

A part de PUMSA, les partides més importants dels pressupostos municipals es destinen a equipaments públics ja existents (3.753.149,35 euros), millores en l'espai públic i urbà (2.098.542 euros) -s'ha convocat un concurs d'idees per impulsar i millorar el centre de la ciutat-, i inversió en vivenda de lloguer social (1.650.000) -centrada especialment al barri de Cerdanyola.

A més, l'Ajuntament també planteja diferents inversions concretes, com la reforma del Pati del Cafè Nou o l'Edifici de la Presó, la implementació de l'administració electrònica o continuar les millores en equipaments educatius i esportius. Unes inversions que sumen més de 17 milions d'euros.

Pel que fa a l'endeutament, l'Ajuntament ha tancat el 2017 amb un deute de 121 milions d'euros; un deute que el 2018 es preveu reduir pràcticament 7 punts.

Vots favorables i abstencions

De la primera proposta presentada s'ha eliminat l'adequació de l'edifici situat a la plaça de la Muralla, que havia d'acollir l'actual Biblioteca Popular de la Fundació Iluro que hi ha a la plaça de l'Ajuntament -una partida de 750.000 euros que s'ha distribuït en altres partides. Aquesta i la promesa de construir una quarta biblioteca al barri de Cirera-Molins era la principal condició de Ciutadans per aprovar els comptes municipals. Un vot favorable que també ha donat el PP, content perquè s'han tingut en compte les seves al·legacions.

Convergència, fins fa uns mesos sòcia de govern dels socialistes, s'han abstingut recordant que la seva sortida del govern no va tenir res a veure amb un incompliment del mandat sinó amb el posicionament del PSC respecte a l'1-O, tot i que ha criticat com s'ha dut a terme la negociació dels pressupostos. I, ICV-EUiA ha optat per l'abstenció perquè considera que hi ha deficiències en els comptes.

Vots en contra

Respecte a les formacions que hi han votat en contra, ERC-MES ha criticat el govern socialista per actuar amb autosuficiència respecte als grups de l'oposició i ha trobat a faltar debats de temes de ciutat. Podem, tot i ser una de les prioritats de l'executiu, fins i tot ha considerat insuficient la inversió en vivenda social.

La CUP ha lamentat la falta de polítiques a favor del petit i mitjà comerç, la construcció d'un auditori, una estació d'autobusos interurbà o la seu de l'escola Municipal de Música de Mataró. I, finalment, Plataforma per Catalunya ha considerat que els comptes presentats no s'ajusten a la realitat i ha demanat un pla d'ocupació per a “la gent nacional”.

Pressupostos transparents

Notícies relacionades

Una novetat d'aquest any és la possibilitat de consultar de manera fàcil i comprensible els pressupostos a través de la nova eina que es va posar en marxa al web municipal el mes de desembre. Aquesta eina permet saber què és el pressupost, com s'elabora, com es distribueix, quin és l'estat d'execució de cada partida, com ha evolucionat la despesa per habitant o quin és el nivell d'endeutament de l'Ajuntament, entre d'altres.

Més notícies de Mataró