FINS A L'1 D'ABRIL DE 2018

Mataró mostra al Puig i Cadafalch més polifacètic en el 150 aniversari del seu naixement

Una exposició posa en relleu la seva trajectòria com a polític, historiador i arquitecte a través de les seves grans preocupacions

Façana de la Casa Coll i Regàs de Mataró, joia del modernisme de Mataró i obra de Puig i Cadafalch. 

Façana de la Casa Coll i Regàs de Mataró, joia del modernisme de Mataró i obra de Puig i Cadafalch. 

2
Es llegeix en minuts
ACN

El Museu de Mataró va inaugurar dimarts passat l'exposició 'Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats i cosmopolitisme', una mostra que pretén oferir una visió del vessant més polifacètic d'aquest il·lustre mataroní, quan es compleixen 150 anys del seu naixement. 

Conegut sobretot com a arquitecte modernista, Puig i Cadafalch va excel·lir també com a polític, arribant a ser president de la Mancomunitat de Catalunya (1917-1924), i com a historiador de l'art, com era conegut internacionalment.

La comissària de l'exposició, Lucila Mallart, detalla que la mostra no segueix un recorregut tradicional a través de les diferents disciplines on va destacar, sinó que es dona a conèixer el seu llegat a partir de tres de les seves grans preocupacions: la visió de la ciutat contemporània, la relació entre les formes artístiques i les identitats nacionals i les seves relacions internacionals.

Adaptar les ciutats a les necessitats

L'exposició a Mataró, la seva ciutat natal, posa la mirada en tres aspectes fonamentals de l'obra de Puig i Cadafalch. En primer lloc, hi ha els aspectes de la visió de ciutat que tenia el mataroní i que va aplicar en els treballs sobre el clavegueram de Mataró o en l'obertura de la Via Laietana de Barcelona.

La comissària de l'exposició, Lucila Mallart, destaca com Puig i Cadafalch va saber concebre la "reforma" de les ciutats per "adaptar-les a les noves necessitats" del moment, com l'augment de la població, les migracions del camp a la ciutat o la consolidació del sistema industrial, que obligaven a dotar les ciutats d'una millor i major visibilitat.

Evolució d'estils arquitectònics

En una segona part es mostra l'interès de Puig i Cadafalch per l'evolució d'estils arquitectònics, el significat de les tradicions ibèriques i les relacions entre aquestes identitats i la seva plasmació arquitectònica. En aquesta zona es mostren relacions inèdites entre les iconografies gòtiques i els esgrafiats modernistes i el repertori iconogràfic de l'art a Espanya.

Per últim, hi ha l'apartat dedicat a mostrar el Puig i Cadafalch més internacional i cosmopolita, com a referent acadèmic en diferents universitats internacionals amb els itineraris pels Estats Units, l'àrea dels Balcans o els països escandinaus. "Va crear xarxa de treball unint interessos acadèmics i polítics molt importanta", destaca Mallart. Són més de 500 contactes d'una trentena de països els que estan documentats.

Notícies relacionades

La mostra es pot visitar fins a l'1 d'abril de 2018 i està coproduïda amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Es tracta d'un dels actes centrals de la commemoració de l'Any Puig i Cadafalch, coincidint amb el 150 aniversari del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat.

Més notícies de Mataró a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA