Mor Joaquim Llovet, degà dels historiadors de Mataró

És l'autor que més vegades s'ha adjudicat el Premi Iluro de monografia històrica, sis en total

Imatge d’arxiu de Joaquim Llovet, historiador de Mataró, mort als 95 anys.

Imatge d’arxiu de Joaquim Llovet, historiador de Mataró, mort als 95 anys. / JOAN CASTELLÀ

1
Es llegeix en minuts
J.S.

L'historiador Joaquim Llovet, degà del gremi a Mataróva morir aquest diumenge a l'edat de 95 anys.

Guanyador del Premi Iluro de monografia històrica en sis ocasions, és de fet qui més vegades s'ha adjudicat aquest premi d'investigació històrica de la ciutat. L'última ocasió va ser vuit anys enrere, quan va tornar a guanyar el premi de 2008 amb l'obra ‘Els viatges del capità Moreu (1808-1815)’.

Autor del llibre ‘Mataró. Dels orígens de la vila a la Ciutat Contemporània’, de les seves obres divulgatives sobre Mataró destaquen 'El problema de l’origen de les santes Juliana i Semproniana' (1953), 'La ciutat de Mataró (1956-61)' -volum crucial que va fixar de forma contemporània la història de la ciutat- i 'Mataró de 1680 a 1719, pas de vila a ciutat i a cap de corregiment', aquesta última guardonada amb el Premi Iluro l’any 1965. 

Les altres obres de Llovet sobre Mataró reconegudes amb el Premi Iluro són: ‘Constructors Navals de l’Exprovíncia Marítima de Mataró (1815-1875)’, que va rebre el premi el 1970; ‘Cartes a Veracruz, Comerç Americà i Guerra Napoleònica a la Correspondència de Cabanyes, Cortecans i Pasqual i C.ª (1804-1813)’, el 1973; ‘La matrícula de Mar i la Província de Marina de Mataró del segle XVIII’, el 1979, i ‘Alsina, March i Cona’, el 1985.

Per la seva tasca com a historiador, Joaquim Llovet va ser nomenat membre de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona el 1967 i de la Real Acadèmia de la Història, el 1990.

En l'àmbit local, Llovet va col·laborar amb el Museu Arxiu de Santa Maria, centre d'estudis local, que aquest mateix diumenge va lamentar la pèrdua.

De la mateixa manera ho van fer diversos historiadors locals; de fet Llovet era reconegut com el referent de totes les actuals generacions que es dediquen a l'estudi de la història a Mataró. 

Notícies relacionades

El funeral per Llovet serà aquest dimarts a les deu del matí a l'església de Sant Josep.

Més notícies de Mataró