Mataró intensifica la immersió lingüística a l'estiu

Uns setanta alumnes nouvinguts de dues escoles fan classes de català i castellà per no perdre nivell

Una nena de Mataró, durant les activitats d’immersió.

Una nena de Mataró, durant les activitats d’immersió. / ACN

1
Es llegeix en minuts
ACN

Uns setanta alumnes nouvinguts de dues escoles de Mataró fan aquest estiu classes de reforç de català i castellà de la mà de la Fundació Didàctica Catalunya, amb l'objectiu de no perdre els conceptes apresos durant el curs escolar i facilitar la seva integració. 

Els responsables de la fundació asseguren que si bé durant el curs les escoles potencien molt la interacció dels alumnes en català i castellà, quan arriba l'estiu aquesta pràctica es perd en entorns familiars on les llengües pròpies del país no són les més habituals. La directora de la fundació, Raquel Torres, explica que els alumnes amb més dificultats d'aprenentatge són d'origen asiàtic "per estructura i morfologia lingüística i per abecedari".

A Mataró, conviuen actualment persones d'un centenar de nacionalitats que parlen una vintena de llengües. En concret, més del 65% de famílies nouvingudes provenen del Marroc, la Xina, el Senegal i Gàmbia i el 80% es concentra en pocs barris -Cerdanyola, Rocafonda, Eixample i Palau -Escorxador.

Nivells de domini de la llengua

Aquesta radiografia provoca, segons la Fundació Didàctica Catalunya, un endarreriment dels alumnes a l'hora d'assolir els nivells normals de domini del català i el castellà i obliga que l'aprenentatge de les llengües sigui ininterromput al llarg de l'any per evitar un estancament major dels infants.

Notícies relacionades

"És una situació molt normalitzada perquè cadascú s'expressa a casa en l'idioma de casa i en molts casos els manca la pràctica del català i el castellà en entorns més familiars", explica la directora de la Fundació, Raquel Torres. "Sobretot parlem de famílies de la cultura àrab, africanes i asiàtiques", afegeix.

Més notícies de Mataró