Confluència d'esquerres a Mataró: ningú vol afluixar la corda

La CUP organitza un acte en col·laboració amb VoleMataró i Esquerra Unida i Alternativa on Iniciativa no hi serà representada

Imatge de la reunió inicial de la confluència d’esquerres a Mataró, celebrada el passat mes de febrer al Cafè de Mar. 

Imatge de la reunió inicial de la confluència d’esquerres a Mataró, celebrada el passat mes de febrer al Cafè de Mar. 

4
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / MATARÓ

Tothom de l'esquerra alternativa a Mataró –a l'esquerra del PSC, en tot cas- sap que si es presentessin junts a les pròximes eleccions municipals, la Candidatura d’Unitat PopularIniciativa per Catalunya VerdsEsquerra Unida i Alternativa i el cercle local de Podem (oficialistes i crítics), el resultat electoral permetria molt probablement obtenir la primera posició.

El 2015 els cupaires van obtenir dos regidors; els ecosocialistes juntament amb els postcomunistes, un, i els de Pablo Iglesias, tres. En total, sis regidors, que molt probablement en seria algun més si hi acudissin en aliança electoral, suposant que ningú dels que els va votar per separat deixés de fer-ho. 

En aquest context, en principi tothom és partidari de dur a terme l'operació: la CUP perquè està farta de tenir una presència simbòlica a l'Ajuntament i té ganes de governar i convertir-se en una força adulta, els ecosocialistes i postcomunistes perquè no volen fer malbé la feina d'anys a les catacumbes de la conscienciació política, i els referents locals de Podem perquè saben que el seu moviment es diluirà si no aconsegueix quotes de poder de forma ràpida.

Però a l'hora de la veritat, sembla difícil passar de les paraules als fets, especialment perquè no sembla que existeixi –o no se l'ha identificat- l'Ada Colau de l'operació. Sent així, voldrà dir que el cap de llista haurà de ser algú dels partits confluents, de manera que tothom haurà de cedir.

A més, les males relacions entre ICV i la secretària general de Podem, Montse Morón, i les millorables relacions entre la CUP i ICV fan que a la pràctica la confluència sigui molt difícil. De fet, s'especula que hi hagi dues confluències en lloc d'una a partir d'aquestes aliances.

Una mostra d'això -en aquest cas d'una hipotètica operació "a la badalonina" entre CUP i Podem- és la foto –informal i imprevista, però que tots els seus participants van compartir en els seus perfils de les xarxes socials- que els regidors de la CUP es van fer amb els de VoleMataró a mitjans de maig en un sopar posterior a un acte amb Manuel Sánchez Gordillo.

EL PAPER D'ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA

Un dels pocs ponts que participen de l'operació i es mantenen ferms és la direcció local d'Esquerra Unida i Alternativa, referent català d'Izquierda Unida, que s'ha proposat treballar perquè la confluència arribi a bon port com més aviat millor.

“Farem tots els possibles perquè sorgeixi una candidatura unitària d'ampli espectre, i qui no s'hi vulgui sumar haurà d'explicar molt bé les seves raons. Ha de ser una aliança que estigui tant als carrers com a les institucions, que vagi més enllà dels partits actuals”, explica Marc Navarro.  

Marc Navarro (EUiA):  "Farem tots els possibles perquè sorgeixi una candidatura  unitària d'ampli espectre" 

Els postcomunistes volen dur a terme el paper de frontissa que en l'anterior cicle electoral va representar el FERM, un grup de veterans de l'esquerra que van intentar –sense èxit- que totes aquestes formacions acudissin juntes a les eleccions.

ACTE UNITARI A LA PLAÇA ISLA CRISTINA… PERÒ NO DEL TOT

De moment, aquest divendres 30 i a la plaça Isla Cristina, la CUP ha organitzat un acte titulat ‘Defensem el referèndum. Guanyem la República’ en el qual col·labora precisament Esquerra Unida i Alternativa i VoleMataró, la marca amb la qual el cercle local de Podem es va presentar a les eleccions.

Comptarà amb la presència de Gabriela Serra, diputada de la CUP; de David Companyon, exdiputat d'EUiA, i de David Clarà, regidor de Junts per Barberà, una candidatura unitària en la qual van participar les assemblees locals de Procés Constituent, Podem i una branca local de la CUP. 

En l'acte, per tant, prendran part tres dels quatre nodes que haurien de dissoldre's a la confluència local; només falta Iniciativa per Catalunya Verds. Els seus responsables locals comenten que no figuren en l'organització de l'acte perquè cap dels seus representants podia assistir a aquesta iniciativa.

"Volíem que hi assistís un diputat nostre però no ha sigut possible convidar-lo. Ens han invitat i nosaltres volíem ser allà, però no es pot estar a tot arreu alhora", ha afirmat Miquel Canal, president local d'ICV. 

AL SETEMBRE, POSADA EN MARXA DE CATALUNYA EN COMÚ

Sigui com sigui, el procés de confluència rebrà un reconeixement definitiu quan, a l'inici del nou curs, la direcció nacional de Catalunya en Comú doni el tret de sortida a la creació de les cèl·lules locals de la confluència. Serà el moment de veure qui se suma i qui no al carro.

Notícies relacionades

En el cas de Mataró, sembla claríssim que hi participaran ICV i EUiA i els crítics de Podem articulats juntament amb Ana María Caballero, però no s'espera que ho facin ni el sector oficial del partit de Pablo Iglesias –tot i que Montse Morón sí que va participar en una trobada inicial, el febrer passat, al Cafè de Mar- ni la CUP.

Més notícies de Mataró