Mataró lamenta la pèrdua de la seva caixa d'estalvis en un acte de 'Desmuntant Laietana'

L'acte es va celebrar al Teatre Monumental, on tres anys enrere va tenir lloc la primera reunió pública de preferentistes

1
Es llegeix en minuts

El mateix dia en què la cúpula de l'antiga Caixa Laietana havia comparegut als jutjats de Mataró, el Teatre Monumental de la capital del Maresme va acollir aquest dimarts un acte de reflexió sobre els fets que explica el documental 'Desmuntant Laietana'Desmuntant Laietana, de la productora Clack, emès diumenge en el programa '30 minuts' de TV-3. 

En el transcurs de l'esdeveniment, presentat pel periodista Oriol Burgada, diversos dels assistents van recordar la crisi de les preferents que va tenir lloc a partir de l'1 de novembre del 2011, quan la Comissió Nacional del Mercat de Valors va tancar el mercat secundari d'aquest producte, cosa que provocar que 15.000 famílies de Mataró no poguessin recuperar els estalvis amb normalitat. 

Es dóna la circumstància que el març del 2012, en aquest mateix espai va tenir lloc la primera trobada pública de preferentistes locals, que van reclamar que se'ls tornessin els diners perduts. De manera que la convocatòria pretenia ser, tres anys més tard, una mena de catarsi per a la ciutat.

No obstant, el fet que el 92% d'aquest col·lectiu hagi recuperat la majoria dels dinersha fet que la pressió en relació amb aquesta qüestió s'hagi rebaixat notablement a la capital del Maresme. 

Ureta: "Els periodistes d'Economia no vam fer bé la nostar feina"

En la tertúlia posterior hi van participar el director del '30 minuts', Eduard Sanjuan; el periodista d''El Periódico' Josep-Maria Ureta i Jordi Rovira, un dels autors del documental.  

Ureta va admetre que els periodistes econòmics no van fer els seus deures informatius a l'hora d'informar de les caixes d'estalvis --"no vam fer les preguntes que hauríem d'haver fet"--, Sanjuan va reconèixer que històricament no havia sigut fàcil portar a terme temes d'aquestes característiques i Rovira va celebrar, en tot cas, que TV-3 hagi donat el vistiplau al reportatge. 

En la convocatòria es van donar cita unes 250 persones, entre elles el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Mataró i regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez.

Notícies relacionades

També hi va assistir, tot i que no va intervenir, Xavier de Dòria, fill de Pere Antoni de Dòria, un dels protagonistes del reportatge, ja que va ser director general de l'entitat entre el 1976 i el 2008. 

Més notícies de Mataró