Mataró inaugura l'esperat museu del Gènere de Punt en la històrica fàbrica de Can Marfà

Dues mil persones van assistir a l'obertura d'aquesta nova instal·lació, que acull una de les millors col·leccions d'Europa de l'àmbit, procedent de la Fundació Jaume Vilaseca

La inauguració del nou museu de Can Marfà aquest dissabte a Mataró.

La inauguració del nou museu de Can Marfà aquest dissabte a Mataró. / AJUNTAMENT DE MATARÓ

3
Es llegeix en minuts
J. S. / Mataró

Mataró compta des de dissabte passat amb un nou museu, el de Can Marfà Gènere de Punt, que acull una de les millors col·leccions d'Europa vinculades a aquesta indústria, procedent de la Fundació Jaume Vilaseca, i sens dubte la millor de Catalunya.

La nau petita de Can Marfà es converteix així en el primer espai museístic dedicat en exclusiva a Catalunya al gènere de punt. Una singularitat molt rellevant en un edifici molt estimat pels mataronins –és Bé Cultural d'Interès Local-, que el 1936 es va convertir en la fàbrica de gènere de punt més important d'Espanya, tant pel nombre de treballadors –un miler- com pel volum i qualitat de la seva producció.

En realitat, el nou espai expositiu és una branca més del Museu de Mataró, el museu municipal, ja que la col·lecció que la Fundació Vilaseca ha cedit a la ciutat i que fonamenta l'exposició ‘Mataró, capital del gènere de punt’ en realitat desenvolupa el tercer eix museogràfic del Museu de Mataró.

D'aquesta manera completa el discurs de les altres dues exposicions ‘Iluro ciutat romana’ i ‘Mataró, ciutat mediterrània’, que s'exhibeixen a la seu central del museu, en l'històric edifici de Can Serra, a la plaça de l'Ajuntament de la ciutat.

Multitudinària assistència a la inauguració

L'alcalde, Joan Mora, va presidir la inauguració del nou espai dissabte a la tarda, en un acte que va congregar més de 2.000 persones. 

Pocs minuts abans d'entrar al museu, els assistents van poder veure un espectacle de vídeo ‘mapping’ a la façana de la nau petita de Can Marfà sobre la història de la indústria del gènere de punt.

A continuació es van organitzar visites guiades per veure exposades a l'interior la maquinària, les peces i els materials audiovisuals que s'estrenaven.

L'alcalde i el president de la Fundació Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca, van recordar al públic l'època en què Mataró va ser una de les ciutats més importants gràcies al tèxtil i, òbviament sense negar l'anterior, el regidor de Cultura, Joaquín Fernández, va parlar de la vitalitat que encara manté el sector a la capital del Maresme i va recordar que en els últims quatre anys s'han generat 600 nous llocs de treball.  

Una col·lecció de prop de 5.000 objectes

Amb la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt culmina un llarg procés que es va iniciar el 1990, quan Jaume Vilaseca va començar a crear la col·lecció amb la intenció de poder convertir-se algun dia en un museu que expliqués la història de la indústria del gènere de punt a la ciutat i la comarca.

El 1996 la Fundació va firmar un compromís amb l'Ajuntament perquè la col·lecció, amb prop de 5.000 objectes, es convertís en pública; i el 2013 es va firmar el conveni definitiu per fer realitat el museu.

La mostra ‘Mataró, capital del gènere de punt’ exhibeix des de dissabte més d'un centenar d'objectes i s'estructura en dos grans blocs temàtics: el procés de fabricació del gènere de punt i l'evolució històrica d'aquesta indústria que ha singularitzat la ciutat i la comarca. Els continguts ocupen 600 m², i s'ordenen en 7 àmbits o unitats temàtiques que contextualitzen la maquinària, la indumentària, les imatges i els documents que s'exhibeixen.

Uns 4,5 milions d'euros invertits fins al moment

La inversió realitzada en la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt puja a uns 4 milions d'euros respecte de l'obra pública, que es va portar a terme principalment entre els anys 2009 i 2011 amb les dues edicions de fons estatals d'ocupació, i 240.000 € més en despeses en la museografia de la primera fase d'implantació.

Actualment es treballa en el desenvolupament de la segona fase del projecte, que inclou la segona part de l'inventari de les col·leccions de la Fundació Jaume Vilaseca (fins al moment s'han inventariat 3.000 objectes de la col·lecció) i l'adequació de la segona planta.

La voluntat principal és que Can Marfà Gènere de Punt es consolidi com un equipament especialitzat de referència dintre de la Xarxa de Museus de Ciència i Tècnica, i que s'integri a la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya.

Notícies relacionades

Més notícies de Mataró