Madrid

Vargas Llosa compara Ayuso amb Ronald Reagan: «Ha posat ordre en el que era un veritable caos»

Vargas Llosa compara Ayuso amb Ronald Reagan: «Ha posat ordre en el que era un veritable caos»

Efe

3
Es llegeix en minuts

L’escriptor Mario Vargas Llosa ha comparat aquest dilluns la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb l’expresident dels Estats Units Ronald Reagan i ha destacat que «ha posat ordre en el que era un veritable caos».

Vargas Llosa ha entregat a la dirigent regional el Premi a la Llibertat, concedit per la Fundació Internacional per a la Llibertat de la qual ell és president, i ha posat èmfasi que és extraordinari el cas d’Ayuso, que té «profunda honestedat» i «ha sabut conquerir Madrid d’una manera com només ella podia fer-ho».

«Isabel Díaz Ayuso no és una teòrica del liberalisme, és un ésser profundament pràctic, però quan parla té un instint que a mi em recorda al president dels Estats Units. Té un instint que no s’equivoca mai i cada vegada que parla esmenta sempre la paraula llibertat. És una paraula màgica, és una paraula que els madrilenys entenen perquè gràcies a aquesta paraula l’han seguit, l’han votat i l’han convertit en una veritable lideressa, una lideressa de les coses que a nosaltres ens importen», ha declarat en l’acte celebrat a la Casa d’Amèrica.

Vargas Llosa ha posat el focus en el fet que es volia llibertat i ara la tenen i la té Madrid, «que és el far que il·lumina tot Espanya». Així, ha indicat que moltes vegades escoltant la presidenta es pregunta d’on ha sortit, d’on ve i què ha fet per «ser capaç d’ordenar aquest món aparentment difícil on era tan impredictible posar tanta gent d’acord».

Així, ha assenyalat que li donen aquest premi perquè Madrid està «ordenat» gràcies a ella i gràcies a la seva «generositat», el seu «compromís», la seva «decència» i la seva «honradesa». «Aquest premi no és massa important però els qui te’l donem, els qui te’l donen, estan profundament sintonitzats amb tu. Et donem suport, t'estimem, t’admirem i estem absolutament segurs que tu ens portaràs en la bona direcció», ha declarat, mentre ha incidit que ningú ha fet tantes demostracions de merèixer el guardó com la presidenta.

«Deixem Madrid ser»

Per la seva banda, al prendre la paraula, Ayuso ha agraït la confiança de l’escriptor i ha sostingut que és «un honor i un privilegi» rebre el premi de les seves mans perquè «representa moltes persones» que al llarg de la seva vida l’han inspirat.

«És un dia de gran alegria per a tothom com es poden imaginar perquè el canvi polític a Andalusia s’ha consolidat i s’ha demostrat que la persona quan és lliure i és prospera sempre avança i vol anar a més. Celebro que això que hem viscut a Andalusia en les últimes hores es continuï replicant per tot Espanya. Crec que això va més enllà de la simple i fal·laç divisió entre esquerra i dreta, és més aviat el pols d’un país que ja no aguanta més», ha declarat a continuació.

Per a la presidenta, Espanya ja no aguanta «debats artificials, problemes extraordinaris inventats convenientment per dirigir, controlar i alimentar polítics i un sistema burocràtic que es pensa que pot estar per sobre de tots els ciutadans vivint d’una pretesa divisió social que no existia».

Notícies relacionades

Ayuso ha afirmat que els ciutadans «cada vegada volen ser més pròspers i prendre les seves pròpies decisions». «Això és el que hem fet al llarg d’aquests anys a la Comunitat», ha declarat, mentre ha defensat que han deixat la regió «ser lliure». Així, ha recordat que durant la pandèmia, «quan hi havia un afany totalitari vestit de fals interès i de responsabilitat per part d’algunes administracions», des del seu Govern simplement van deixar «Madrid ser» i van tractar «els ciutadans com a adults».

Gràcies a això, la presidenta ha destacat que Madrid s’ha convertit en un lloc d’oportunitats i està «més de moda que mai». «Ara tenim la immensa responsabilitat d’ajudar i contribuir que continuï creixent d’aquesta manera i ser un lloc d’oportunitat», ha apuntat. Ayuso ha remarcat que «la llibertat i la responsabilitat van de la mà».