Els drets de les persones trans, en el focus

L’Orgull LGTBI 2021: sense carrosses ni escenaris per la Covid

Se celebrarà a Madrid el dissabte 3 de juliol a partir de les 20.00 hores

img 9525

img 9525 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

L’Orgull Estatal LGTBI 2021 serà «molt diferent» del d’anys anteriors perquè no tindrà ni carrosses, ni escenaris, per evitar contagis per la pandèmia de la Covi-19, segons han avançat aquest dimarts les entitats organitzadores. A més, aquesta edició, han explicat, tindrà un «marcat» caràcter reivindicatiu pels drets de les persones trans. Després d’una reunió, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), el COGAM, el Col·lectiu LGTB+ de Madrid i l’AEGAL, entitats responsables d’aquest esdeveniment, han indicat que se celebrarà, finalment, el dissabte 3 de juliol a Madrid, a les 20.00 hores, i recorrerà la capital entre la glorieta de Carles V i la plaça de Colón.

L’objectiu d’aquests canvis, han indicat les entitats, és que sigui un Orgull LGTBI «segur i responsable davant la pandèmia». «Som conscients que la situació sanitària és fràgil encara, per això convoquem una manifestació diferent de les celebrades fins ara, en què es demanarà responsabilitat a la ciutadania i que es respectin les mesures de seguretat, la distància social i l’ús de la mascareta», ha assenyalat la presidenta de la FELGTB, Uge Sangil.

La presidenta del COGAM, Carmen García de Merlo, per la seva banda, ha assegurat que «serà un Orgull ple de reivindicació» per «l’ascens de la ultradreta i l’increment dels discursos d’odi» que, segons la seva opinió, «han agreujat les situacions de vulnerabilitat ja existents entre la població LGTBI i, en especial, entre les persones trans».

Picades d’ullet trans

«No ens queda cap altre remei que sortir a exigir que cessi aquesta violència i que s’aprovin solucions legislatives que ens protegeixin i ens tornin la nostra dignitat», ha explicat.

És per això que el lema d’aquesta edició serà ‘Els drets humans no es negocien, es legislen: llei integral trans ja’, a través del qual l’organització vol «continuar exigint l’aprovació urgent d’una legislació que garanteixi el dret de la lliure determinació de gènere de les persones trans, entre altres drets».

Aquesta norma, redactada pel Ministeri d’Igualtat, espera des del febrer a ser aprovada pel Govern en el Consell de Ministres per iniciar la seva tramitació. No obstant, i tal com ha denunciat el mateix Ministeri d’Igualtat, el PSOE ha «bloquejat» aquest procés per la seva oposició a l’autodeterminació de gènere.

Demanen que no s’hi convidi el PSOE

De fet, més de 70 organitzacions LGTBI han demanat, aquest dilluns, a les entitats que organitzen l’Orgull LGTBI, que no convidin els socialistes aquest any a participar en la manifestació. També retreuen al PSOE la seva abstenció a la llei al Congrés, una postura que va impedir la seva tramitació via Cambra baixa, amb els vots en contra del PP i Vox.

Notícies relacionades

Sangil i García de Merlo no s’han manifestat sobre la presència del primer soci del Govern, però han criticat que, «després de més d’any i mig de treball», el col·lectiu estigui sense una llei integral trans que garanteixi la seva igualtat legal i que serveixi d’«escut davant les violències» que, ha recordat, pateixen «diàriament».

«Aquesta llei va ser un compromís de l’actual Govern i, no obstant, som davant un bloqueig ideològic generat per aquest mateix Govern, que impedeix la seva tramitació», han dit.

Temes:

Homosexuals