fiscalitat

Madrid anuncia una rebaixa fiscal de 107 milions, amb baixada general de l'IBI

Aquestes mesures busquen protegir els sectors «més castigats» per la crisi del coronavirus, assegura Almeida

Aquesta rebaixa d'impostos i taxes beneficiarà «prop de dos milions de contribuents madrilenys», precisa l'Ajuntament

undefined54860671 graf2743  madrid  10 09 2020   el alcalde de madrid  jos  lu200911201501

undefined54860671 graf2743 madrid 10 09 2020 el alcalde de madrid jos lu200911201501 / JUANJO MARTIN

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Junta del Govern de l’Ajuntament de Madrid ha iniciat aquest dijous la tramitació del seu projecte d’ordenances fiscals per a l’any 2021, que contempla rebaixes per un valor aproximat de 107 milions d’euros, incloent-hi una baixada generalitzada de l’impost de béns immobles (IBI) que beneficiarà els veïns i uns 65.000 negocis. 

Així ho ha anunciat l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida, en la roda de premsa posterior a la Junta, on ha manifestat que aquestes mesures «aprofundeixen en el compromís del PP i Ciutadans amb la baixada de la pressió fiscal», mentre busquen protegir els sectors «més castigats» per la crisi del coronavirus. 

En aquest sentit, es reduirà un 25% la taxa d’escombraries a més de 118.000 empreses d’oci, hostaleria, comerç i indústria, i la supressió de la taxa de terrasses, ja aplicada durant la desescalada, s’estendrà tot l’any 2021, que afectarà tant hotelers com mercats ambulants, llocs aïllats o quioscos de premsa. 

Aquesta rebaixa d’impostos i taxes beneficiarà «prop de dos milions de contribuents madrilenys», precisa l’Ajuntament en una nota. 

El tipus general de l’IBI passarà del 0,483% al 0,460%, i conservarà les bonificacions introduïdes el 2020 per a les famílies nombroses i vivendes de protecció oficial, cosa que suposarà un estalvi de 40,15 milions d’euros per als madrilenys. Així mateix, es mantenen les bonificacions en la plusvàlua municipal. 

Per als sectors més perjudicats per la crisi, es mantindran les bonificacions del 25% en l’IBI i l’impost d’activitats econòmiques (IAE), i 9.000 establiments es beneficiaran de la supressió de la taxa de terrasses, els quals s’estalviaran 11,4 milions d’euros. 

També seran prorrogades les bonificacions en l’IAE de fins al 50% per a les empreses que mantinguin o incrementin les seves plantilles i les de nova creació. 

I es crearan noves bonificacions per a les empreses que promocionin les energies renovables o fomentin l’ús del transport col·lectiu. En aquest últim cas, es podran acollir a la mesura les empreses que implantin plans de transport que afectin almenys el 20% de la seva plantilla. 

Per tirar endavant, les ordenances fiscals i els pressupostos municipals en el seu conjunt requeriran, previsiblement, el recolzament de Vox, amb la qual cosa la delegada d’Hisenda i Personal, Engracia Hidalgo, està «gairebé segura» que comptarà. 

Hidalgo ha indicat que l’Executiu ja ha mantingut reunions amb Vox de cara als pressupostos, que s’elevaran a la Junta de Govern «abans del 12 de novembre», i «coneixen perfectament» les ordenances anunciades avui, amb les quals «és molt difícil» que no hi estiguin d’acord. 

Notícies relacionades

En al·lusió al conjunt dels grups municipals, l’alcalde ha apuntat que «els madrilenys no entendrien que votessin en contra d’aquestes ordenances».