«No s'hauria d'haver pronunciat»

La fiscalia llança retrets al jutge que va deixar en l'aire la prohibició de fumar a Madrid

El magistrat afirma que les normes continuen vigents, però que el Govern regional les va donar per anul·lades i ho va recórrer

zentauroepp54551959 madrid  19 08 2020  coronavirus  covid 19  cartel de prohibi200821130845

zentauroepp54551959 madrid 19 08 2020 coronavirus covid 19 cartel de prohibi200821130845 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia de Madrid ha emès una nota oficial en resposta a les declaracions realitzades aquest dimecres, a Europa Press, pel jutge de la sala contenciosa administrativa de Madrid que va deixar en l’aire la prohibició de fumar al carrer i altres mesures anti-Covid-19 dictades pel govern autonòmic, i li ha recordat que no era necessària la ratificació judicial de les mesures al no existir afectació de drets fonamentals.

El titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 14 de Madrid, Alfonso Villagómez, va fer aquest dimecres unes manifestacions a l’agència de notícies assegurant que, amb la seva interlocutòria del passat dia 21 –que ha sigut recorregut per la Comunitat de Madrid davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJM)-, ell, en realitat, no va anul·lar les mesures i que, per tant, la disposició regional continua vigent.

El jutge va afegir que aquesta mateixa postura havia sigut defensada pel Ministeri Fiscal, que, segons assegura, hauria informat desfavorablement sobre el recurs d’apel·lació presentat per la Comunitat de Madrid assenyalant que l’ordre no necessita ser ratificada judicialment. «És evident», va afegir.

No obstant, aquestes manifestacions han causat malestar a la Fiscalia de Madrid, que recorda en el seu comunicat que dimarts passat –és a dir, dies després que es conegués la decisió judicial sobre aquest assumpte–, va ser quan des del Ministeri Públic va remetre un escrit a Villagómez advertint-li que no és necessària la ratificació judicial de les mesures previstes en l’Ordre 1008/2020 de 18 d’agost de la Comunitat de Madrid, ja que com que s’adeqüen a la legalitat es poden implementar.

Segons remarca, aquesta va ser la primera vegada que la Fiscalia es pronunciava sobre aquest cas, ja que el jutge no li va demanar informe abans de prendre la decisió que va deixar en l’aire les mesures sanitàries la setmana passada.

En l’esmentat escrit, el Ministeri Fiscal manifestava també al jutge que, en aquest cas en concret, no hi ha l’afectació del dret fonamental, i a altres dos perquè només podrien vulnerar-se «amb actes concrets d’execució de l’esmentada Ordre però no amb l’Ordre en si mateixa». Per això no plantegen problemes de constitucionalitat.

Criteri uniforme

Notícies relacionades

La nota afegeix que la Fiscalia manté un criteri uniforme a tot el territori nacional, ja que la ratificació judicial sol·licitada pels serveis jurídics de la Comunitat de Madrid «ha d’anar referida a les mesures de caràcter imperatiu» i, al seu torn, han d’implicar «privació o restricció de la llibertat o d’un altre dret fonamental».

En aquest sentit recorda que la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat ha aportat un informe «detallat» de casos de Covid-19 a la Comunitat de Madrid, a dia 19 de juliol de 2020, que permet tenir una referència de l’evolució dels brots de la Covid-19, «per la qual cosa es justifica l’adopció de les mesures a què es refereix l’apartat primer del present informe». 

Temes:

Coronavirus