Una magistrat obre judici oral

Rommy Arce, a judici per injúries a la policia en la mort d'un manter

rommy-arce

rommy-arce

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Jutjat d’Instrucció número 12 de Madrid ha obert judici oral contra l’exregidorad’Ahora Madrid Rommy Arce per la presumpta comissió d’un delicte d’injúries a les Forces i Cossos de Seguretat per unes declaracions que va fer després de la mort del manter Mame Mbaye el 15 de març del 2018 al madrileny barri de Lavapiés.

Així consta en una interlocutòria datada l’1 d’octubre, a la qual ha tingut accés Europa Press, en què la jutge María Dolores Baeza acorda fer seure al banc dels acusats Arce; el portaveu del Sindicat de Manters i Llauners de Madrid, Malick Gueye; Alfonso Loaiza; i Asunción Gómez Ruiz.

La causa té el seu origen en dues querelles interposades per l’Associació de Policia Municipal Unificada (APMU) i la Unió de Policia Municipal. El febrer passat, la jutge va donar per conclosa la investigació.

L’obertura de judici oral suposa el pas previ a la celebració de la vista oral, que tindrà lloc en un jutjat penal de Madrid al sol·licitar-se penes inferiors als cinc anys de presó. En aquest cas, el fiscal demana una multa de 5.760 euros per a l’exedil madrilenya, mentre que les acusacions populars eleven la quantia de la multa fins a 12.000 euros. A l’escrit d’acusació, el fiscal sosté que tant l’informe del Samur que va atendre Mgabe aquell dia com l’informe de l’aixecament del cadàver realitzat pel metge forense aquell mateix dia, que indicava que la causa de la mort era natural per parada cardiorespiratòria, «sense que s’hi apreciessin lesions traumàtiques».

Els antecedents

L’edil va publicar diversos missatges al seu compte personal de Twitter sobre aquesta mort. El primer, el mateix dia: «Lucrecia Pérez, Sanba Martine... avui Mame Mbaye. Els ‘ningú’ víctimes de la xenofòbia institucional i d’un sistema capitalista que aixeca fronteres interiors i exteriors. El pecat de Mame, ser negre pobre i sense papers. Germà, sempre estaràs en el nostre record».

I uns altres dos el dia 17 de març: «Ahir Lavapiés va donar una lliçó de democràcia clamant justícia. Una concentració pacífica va retre homenatge a Mame Mbaye i va exigir el final de les polítiques migratòries racistes i xenòfobes que priva de drets les migrants. No més persecucions policials als nostres barris» i «el portaveu de @manteroslateros @ghetto82 a L6Nvozpensionistas assenyala la llei d’estrangeria, que persegueix, acorrala, discrimina i estigmatitza els manters. És la causa de la mort de Mame Mbaye. Exigeixen el final de la fustigació policial».

Per la seva banda, Malick Gueye va concedir una entrevista al diari ‘20minutos’ en la qual va afirmar que feia tres anys «que denunciaven la persecució, l’assetjament, i explicaven a l’Ajuntament el que està passant; això no és una cosa nova, que arriben i maten a Mame».

«Estava un amic amb ell i quan intenta ajudar-lo per ficar els dits a la boca per no mossegar-se la llengua, la policia el va empènyer i el va apartar. Els mateixos policies van baixar de la moto i el van empènyer, i allà es va morir», va dir, entre altres qüestions.

El ministeri fiscal recalcava que amb els missatges dels acusats, coneixedors del seu perfil públic i de la repercussió de les seves paraules, van traslladar «el missatge inequívoc que la mort del ciutadà senegalès era conseqüència de l’actuació policial».

Això, segons va apuntar el fiscal, va donar lloc a «una immediata reacció a la xarxa, que va veure inundada de múltiples missatges en els quals es reiterava el caràcter xenòfob de la Policia Local de Madrid, amb imputacions directes de ser responsable de la mort del ciutadà senegalès amb evident menyspreu al que realment havia passat».

Per tot això, va demanar al jutge imposar als dos acusats la pena de 16 mesos de multa a raó de 12 euros de quota diària amb la responsabilitat personal subsidiària en cas d’impagament. No obstant, va sol·licitar el sobreseïment provisional i arxiu del procediment contra tres persones anònimes per les seves declaracions sobre això a les xarxes socials.

Investigació conclosa 

La instructora va concloure el febrer passat la investigació sobre aquest cas. Sobre Arce, va determinar que «es presenten bastants indicis per acordar la continuació del procediment, i que, per tant, sigui en el judici oral on es debatin les consideracions plantejades per la defensa en aquest tràmit, sense que sigui procedent avançar l’esmentat judici a aquest moment processal».

La conclusió de la causa es produïa després que l’Audiència Provincial de Madrid avalés la investigació després de rebutjar els recursos de l’exedil madrilenya i del portaveu dels manters. Tots dos van impugnar la interlocutòria en el qual la jutge admetia les querelles interposades per l’Associació de Policia Municipal Unificada (APMU) i la Unió de Policia Municipal.

Notícies relacionades

La jutge narra que, després de la mort del manter i amb coneixement de la causa natural de la mort, «es van divulgar a través d’Internet nombrosos comentaris que relacionaven la mort amb una acció provocada per agents pertanyents al cos de Policia Municipal.

Per a la magistrada, la qualificació penal dels fets com a constitutius d’un delicte d’injúries greus «no suposa una limitació del dret a la llibertat d’expressió».

Temes:

Madrid