LA POLÍTICA DEL PP, DISPOSADA A NEGOCIAR

Vox exigeix un «programa únic comú» amb el PP i Cs per investir Díaz Ayuso

Els d'Abascal fixen de termini el 2 de juliol

GRAF7715. MADRID, 24/05/2019.- La candidata de Vox a la Presidencia de la Comunidad de Madrid, Rocío Monasterio, durante su intervención, este viernes, en el acto de cierre de campaña que se celebra en la plaza Villa de París, en Madrid. EFE/ Javier López

GRAF7715. MADRID, 24/05/2019.- La candidata de Vox a la Presidencia de la Comunidad de Madrid, Rocío Monasterio, durante su intervención, este viernes, en el acto de cierre de campaña que se celebra en la plaza Villa de París, en Madrid. EFE/ Javier López / Javier López (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Després de donar un cop de porta al PP i Cs als ajuntamentsVox ha obert un “període de negociació amb tots els partits” de cara a la investidura del pròxim president de la Comunitat de Madrid que durarà finsdimarts, 2 de juliol, a les 14.00 hores. El partit de Santiago Abascal evita assenyalar la popular Isabel Díaz Ayuso com la principal candidata per liderar el govern autonòmic, tot i que matisen que tenen com a prioritat “evitar polítiques del consens socialdemòcrata”. 

No obstant, per mantenir el PP al capdavant de l’Assemblea de Madrid, Vox ha fixat una sèrie de condicions. Entre les línies vermelles per aconseguir un consens hi ha la firma d’“un programa únic comú” en què hi hagi les rúbriques de “les tres parts” –populars, liberals i ultres. En aquest sentit, remarquen la necessitat que aquelles formacions amb què arribin a acords “subscriguin obertament un acord amb Vox”. 

Recordant l’incompliment del pacte de l’Ajuntament de Madrid, els d’Abascal també han remarcat la necessitat de dialogar amb “partits responsables i lleials” que compleixin les mesures que firmen. En aquesta línia, el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha assegurat que el document que recollia la formació de Governs de coalició comptava amb “el coneixement i l’aquiescència” de Cs, malgrat que només estava firmat pel PP i Vox. 

La candidata de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, ha explicat que “qualsevol acord que subscrigui Vox haurà d’incloure” els seus principals eixos programàtics, entre els quals hi ha la “prosperitat” –“eliminar o reduir tots els impostos existents” o fer una auditoria de les subvencions–, la “llibertat d’educació i de pensament” i el “compliment de la legalitat” –“suprimir ajuts als immigrants il·legals”, requerir al país d’origen el pagament de la factura sanitària dels immigrants.

Monasterio també ha demanat eliminar de la lleis contra la LGTBI-fòbia i d’identitat de gènere de la Comunitat de Madrid, entre d’altres articles, els que recullen les sancions, el recolzament a la diversitat en escoles i la inversió de la càrrega de la prova.

Ayuso, oberta a negociar

Díaz Ayuso està disposada a negociar amb Vox i amb Ciutadans, peròes nega a entrar “en cap debat estèrilque torni a dividir la societat” i tampoc negociarà competències que no siguin autonòmiques. La candidata del PP s’ha mostrat disposada a ser una “mediadora en les negociacions” entre Cs i Vox després que Rocío Monasterio (Vox) hagi plantejat exigències com repatriar menors estrangers, suprimir ajuts a immigrants il·legals i derogar articles que segons el seu parer atempten contra “la llibertat dels pares a educar els seus fills”, citant la llei d’identitat i expressió de gènere i la normativa contra la LGTBI-fòbia.  

Notícies relacionades

Díaz Ayuso s’ha mostrat partidària, a més, de fixar una data per a la investidura i que “pel camí” s’entenguin els tres partits veient diferències i matisos.

D’altra banda, l’alcalde de Madrid,José Luis Martínez-Almeida, ha apel·lat a les vies que obre la llei de capitalitat per encaixar l’acord subscrit amb Vox i espera reunir-se aquesta setmana amb la formació, tot i que ahir el partit de Santiago Abascal trencava de forma unilateral el pacte firmat el 15 de juny passat a l’entendre que s’estava incomplint.