operació Farmers-Bambusa

Detenen 22 persones d'una xarxa xinesa que venia marihuana a narcos europeus

S'han desmantellat vuit plantacions de marihuana i s'han confiscat 10.500 plantes i 250 quilos de cabdells

marihuana / periodico

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització xinesa dedicada al cultiu de marihuana per a la seva venda a traficants de diferents països europeus en una operació conjunta a les províncies de Madrid i Badajoz que s’ha saldat amb vint-i-dos detinguts, segons informen els dos cossos. Per proveir-se de marihuana l’organització comptava a la província de Badajoz amb un clan familiar que dirigia una xarxa d’hivernacles i cultius d’interior. L’organització operava des de Madrid establint contactes amb traficants del Regne Unit, França i Itàlia principalment, als quals enviava la droga mitjançant empreses de paqueteria. En els 25 registres simultanis practicats a les províncies de Madrid i Badajoz han sigut detingudes a 22 persones –onze d’elles de nacionalitat xinesa i onze de nacionalitat espanyola–, s’han desmantellat vuit plantacions de marihuana i s’han agafat 10.500 plantes i 250 quilos de cabdells empaquetats i preparats per a la venda.

Es tracta de l’operació Farmers-Bambusa en què els 22 arrestats se’ls considera presumptes autors de delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i defraudació del fluid elèctric.

Així va ser l’operació

La investigació va començar el gener de 2018 quan agents de la Policia Nacional van rebre diverses denúncies de veïns de la localitat madrilenya de Parla en què alertaven de l’existència d’un pis on podria estar sent emmagatzemada marihuana en grans quantitats.

Fruit de les primeres investigacions, es van confiscar 109 quilos de cabdells de marihuana i 105.200 euros i es van detenir quatre ciutadans de nacionalitat xinesa, responsables de la guarda i custòdia de la droga.

Agents de la Comissaria de Parla, la Brigada Central d’Estupefaents de la Policia Nacional i de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Badajoz van descobrir l’existència d’un complex entramat que operava des de Madrid i Parla, format per ciutadans xinesos que actuaven en petites cèl·lules.

Cada cèl·lula, una vegada rebia els diners del client corresponent, contactava a la província de Badajoz amb el clan familiar que havia construït la xarxa d’hivernacles i cultius de marihuana, que servia l’estupefaent. En una sola setmana, el comprador que viatjava de Madrid a Mèrida podia adquirir marihuana valorada en uns 300.000 euros.

Rols definits

Aquest clan familiar es trobava perfectament estructurat amb rols molt definits, de tal manera que el capitost de l’organització comptava amb persones de la família al seu servei i dedicades a la creació d’hivernacles a l’interior d’immobles.

Aquestes instal·lacions comptaven amb punxades il·legals a la xarxa elèctrica amb l’objectiu d’obtenir energia per als múltiples aparells, màquines, transformadors i material –quantificables en desenes de milers d’euros– per al cultiu i desenvolupament de les plantes. També hi havia cuidadors del cultiu, als quals els oferien viure als esmentats immobles a canvi de certes quantitats de diners.

Notícies relacionades

Un cop les cèl·lules recollien l’estupefaent, era transportat a Madrid, on l’organització disposava d’estructures estables de pisos, garatges i magatzems on la dipositaven, processaven, envasaven i la camuflaven entre altres objectes de procedència legal, per ser enviades a l’estranger de forma immediata i en un termini inferior a 24 hores.

Davant d’aquests fets i proves incriminatòries obtingudes durant un any d’investigació, el 23 de gener es van portar a terme 25 registres simultanis practicats per 250 agents en domicilis, garatges i naus de Madrid i Parla, així com a les localitats de Mèrida, Arroyo de San Servan, Santa Amalia i Conquista del Guadiana, totes a la província de Badajoz. Durant l’operació s’han intervingut tres vehicles utilitzats per l’organització, 195.000 euros en efectiu i sis escopetes.