meteorologia

El temps en el pont de Tots Santos: sol i fins a nou graus més

Les temperatures ascendiran en àmplies zones del país, però persistiran els núvols i els xàfecs

parqueretiromadrid

parqueretiromadrid / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La massa d’aire àrtic que ha avançat l’hivern en bona part d’Espanya des del cap de setmana passat donarà pas a un pont de Tots Sants amb un temps agradable, perquè les temperatures ascendiran entre cinc i nou graus en àmplies zones del país, el cel assolellat s’alternarà amb alguns núvols i les pluges es restringiran a la façana cantàbrica, les illes Balears i les Canàries.

El fred àrtic marxa després de batre rècords històrics de temperatures fredes d’octubre en 14 províncies i Melilla, tant de dia com de nit. Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l’efemèride més significativa es va produir aquest diumenge a Daroca (Saragossa), que, amb una màxima de 5,9 ºC, va viure el dia més fred d’octubre des que es va començar a fer el registre en aquesta localitat, el 1920.

Aquesta situació hivernal ha derivat en un final d’octubre plujós, que canviarà cap a un temps més assolellat o ennuvolat i amb temperatures a l’alça durant el pont de Tots Sants. Els termòmetres marcaran els valors més elevats allitoral mediterrani, el quadrant sud-oest peninsular i els dos arxipèlags. A partir de divendres s’esperen temperatures més properes als valors habituals per a aquesta època de l’any. 

La predicció de l’AEMET indica que les temperatures pujaran fins a nou graus entre aquest dimecres i diumenge a Conca (de 7 a 16 ºC); 8 ºC a Albacete, Bilbao, Segòvia, Sòria i Terol; 7 ºC a Burgos, Oviedo, Pamplona, Salamanca, Sant Sebastià i Vitòria, i 6 ºC a Àvila, Badajoz, Càceres, Guadalajara, Sevilla i Valladolid.

Les capitals més caloroses seran Las Palmas de Gran Canària i Santa Cruz de Tenerife (24 ºC); Múrcia (23 ºC); Alacant, Cadis, Huelva, Palma, Sevilla i Tarragona (22 ºC), i Barcelona, Bilbao, Còrdova, Girona, Màlaga i València (21 ºC).

En principi, aquest dissabte serà el dia amb el temps més plàcid perquè el sol s’imposarà en gran part del país, tot i que també es deixarà veuredivendres  i dissabte en àmplies zones, ja que els núvols protagonitzaran eldijous  en molts llocs.

Les pluges seran presents cada dia del pont a les Balears i el nord de les Canàries, així com dijous, divendres i diumenge a Galícia, i dijous i divendres a les províncies cantàbriques.


Dijous 1 d’octubre

Pel que fa a la predicció del dia de Tots Sants, el més significatiu serà a les Balears, on s’esperen xàfecs, que pot ser que siguin localment forts i pot ser que vagin acompanyats de tempestes ocasionals. Amb menys intensitat, també es produiran al principi del dia a Melilla.

A més, plourà al’àrea cantàbrica, Navarra i l’alt Ebre, on tendiran a remetre, tot i que es reprendran a Galícia i el Cantàbric occidental a partir de la tarda. 

Els núvols predominaran a bona part de la resta de la península, tot i que el sol brillarà a l’àrea mediterrània i el quadrant sud-oest. 

Les temperatures ascendiran a les Canàries i a la majoria de la península, tret dels extrems nord-oest i nord-est, on canviaran poc.

Divendres 2 d’octubre

Respecte a divendres, continuarà el temps inestable a les Balears, tot i que tendirà a millorar al llarg del dia. És probable que un petit sistema frontal atlàntic s’acosti al nord-oest peninsular i produeixi abundant nuvolositat i precipitacions a Galícia, el Cantàbric, especialment a la part oriental, i en menys mesura, en altres punts del quadrant nord-oest peninsular

Alguns intervals ennuvolats seran presents en pràcticament tota la resta de la península, on no plourà, si bé el cel assolellat s’imposarà al sud de les Canàries, l’àrea mediterrània i la resta del sud-est peninsular. A les Canàries s’espera que bufin vents alisis, amb nuvolositat i alguna pluja feble al nord de les illes de més relleu. Les temperatures continuaran pujant i es recuperaran els valors habituals per a aquesta època de l’any.

Cap de setmana

Aquest dissabte s’espera un temps estable a la majoria del país, tot i que amb probables xàfecs a les Balears, especialment a la tarda, sense descartar-los al’extrem nord-est de Catalunya, el litoral sud de València i el litoral nord d’Alacant.

Notícies relacionades

A la resta del país predominarà el cel pràcticament clar. No s’esperen grans canvis en les temperatures, tot i que pot ser que pugin a l’interior peninsular.

Idiumenge  pot ser que continuïn els xàfecs a les Balears, amb possibilitat de ser intensos i d’afectar tambél’est de Catalunya. El temps estable es quedarà al final del pont a la resta del país, si bé a partir del matí de diumenge pot ser que entri un nou front atlàntic per Galícia, amb què augmentarà la nuvolositat i hi haurà precipitacions al nord-oest peninsular.