RECOLZAMENT SOCIALISTA A CARMENA

Madrid aprova els pressupostos municipals del 2018

El reglament decretarà una inversió de 300 euros d'inversió a cada madrileny

fotonoticia 20180711110623 640

fotonoticia 20180711110623 640

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els vots d’Ara Madrid al complet i del grup municipal socialista han permès aprovar per majoria aquest dimecres el pressupost del 2018, un total de 4.769.839.044 d’euros, un 1,3% més que el de l’any passat, amb una inversió de 300 euros per habitant i un endeutament que en aquest exercici se situarà per sota del 50% dels ingressos corrents. A més, el 70% del pressupost ja està disposat per ser executat. El PP i Cs hi han votat en contra.

El grup de govern i el PSOE han coincidit que els comptes municipals de l’actual exercici estanlimitats pel pla economicofinancer (PEF) imposat des de l’anterior Govern de la Nació, però que, tot i això, s’aconsegueix incrementar un 17% la despesa social; en educació ho fa en un 22 (hi destaca la pujada del 15 en centres docents d’ensenyament infantil i primari) o el programa de persones grans creix més del 19%.

La inversió supera els 986 milions d’euros, utilitza tots els mitjans financers que permet la legislació i compleix els objectius d’estabilitat pressupostària i el PEF 2017-2018. El superàvit de Madrid és de 1.057 milions d’euros (el 15% de totes les corporacions locals) i el seu deute de 3.424 milions d’euros, un 42% menys que el 2014. A més els vuit districtes amb menys rendatindran un 28% més de pressuposts que el 2014, sense comptar les inversions financerament sostenibles (IFS).

18 esmenes socialistes

El 'sí' dels socialistes, necessari per tirar endavant el projecte, arriba després que s’hagin acceptat les seves 18 esmenes, traduïdes en 26 mesures per un valor de 34 milions d’euros. Una és una experiència pilot que suposaria que l’ajuntament pagués l’abonament transport a conductors que donin de baixa cotxes contaminants, sense distintiu ambiental. Compta amb un pressupost inicial de 600.000 euros.

El PSOE també ha introduït una esmena per fer passos que avancin en els processos de remunicipalització. És el cas de la gestió de Madrid Calle 30. Les 18 esmenes milloren els serveis dirigits a les persones grans, impulsen la promoció de la vivenda pública i la rehabilitació de les vivendes de particulars, promouen l’ús del transport públic i la qualitat de l’aire, reforcen l’aposta per la cultura i el compromís amb les polítiques de cooperació al desenvolupament, així com per la igualtat de dones i homes en la lluita per combatre l’esclavitud sexual i promoure la participació econòmica de les dones.

Oposició del PP i Cs

Les que no han prosperat han sigut les dues esmenes a la totalitat, una del PP i l’altra de Cs. Tampoc ho han fet les 180 esmenes parcials presentades per Cs, per una suma total de 150 milions d’euros aproximadament, i només ha tirat endavant una del PP, transaccionada, sobre matèria social, de les 183 presentades, que farien una suma de 179 milions.

Les del PP plantejaven reduir partides en propaganda, assistències tècniques, despeses financeres, retribucions d’eventuals i altres despeses que consideren no prioritàries per emprendre inversions com el soterrament de l’A-5 i del tram de l’M-30 al costat de l’estadi Vicente Calderón.

Algunes de les esmenes de Cs anaven destinades a millorar l’estat de les voreres (1,8 milions) i una baixada d’impostos amb la plusvàlua com a teló de fons (93 milions). També proposaven reduir "la propaganda dels fòrums locals" per destinar-los a lluita contra violència de gènere.

El regidor socialista Ramón Silva va explicar ahir en roda de premsa que no s’han pogut aprovar més esmenes perquè l’execució del pressupost ja està molt avançada i que per finançar-les s’haurien de paralitzar projectes en marxa. "No és per falta de voluntat", va assegurar.

 

Agraïment als regidors crítics

El delegat d’Economia i Hisenda, Jorge García Castaño, ha acabat la seva última intervenció en el ple agraint la feina dels regidors d’Ara Madrid "que no van recolzar el PEF i que han fet una aportació rellevant perquè el pressupost sigui millor".

Tirant d’ironia, el regidor ha agraït el recolzament del PSOE "malgrat el regalim que els cau per no haver demanat permís a Begoña Villacís per recolzar-ho". El regidor ha destacat que encara queda "molt per fer", però que amb suports com el d’avui es pot facilitar que els pròxims anys hi hagi governs progressistes en les administracions.

Notícies relacionades

També ha recollit el guant de Causapié, d’iniciar els treballs del pressupost del 2019 al setembre.