Drets en el treball

El Suprem considera accident laboral el despreniment de retina

La Sala Social ha assegurat que es tracta d'un "lesió sobtada" en horari de treball

Façana de la seu del Tribunal Suprem a Madrid.

Façana de la seu del Tribunal Suprem a Madrid. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Tribunal Suprem ha establert que si un treballador pateix un despreniment de retina mentre treballa davant de la pantalla de l’ordinadorha de ser considerat accident laboral, ja que es tractar d’una "lesió sobtada" que s’ha produït en el lloc i temps de treball.

La Sala Social del Tribunal Supremha estimat un recurs de cassacióper a la unificació de doctrina interposat per una dona que treballava com a administrativa per a la Intervenció Delegada de la Seguretat Social a Ourense contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Galícia queva declarar aquesta treballadora en una situaciód’incapacitat temporal.

La recurrent va sentir molèsties als ulls i alteracions visuals quan realitzava les seves funcions davant de l’ordinador de l’oficina el 2014. Després de ser operada de despreniment de retina, l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS)va declarar que la seva incapacitat temporalderivava de malaltia comuna.

No obstant, aquesta treballadora no estava d’acord amb la declaració i va demandar l’INSS davant del Jutjat Social número 3 d’Ourense, que li va donar la raó al qualificar la sevaincapacitat derivada d’accidentde treball. El cas va arribar fins a altes instàncies, ja que l’Institut Nacional de la Seguretat Social i Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) van recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG), queno va atendre les pretensionsde l’administrativa.

Literatura mèdica

El TSJG també va entendre que la incapacitat temporald’aquesta treballadora derivava de malaltia comunaperquè no va considerar aplicable l’article 115.3 de la llei general de la Seguretat Social (LGSS) "al no haver-se acreditat" que la causa del despreniment de retina fos un traumatisme, recorda la sentència del Suprem. El Tribunal Superior gallec va afegir queno hi havia prou dades per deduiruna relació de causalitat entre la lesió i la feina, "ja que la literatura mèdica no considera la feina davant pantalles d’ordinador com a causa de despreniment de retina".

Notícies relacionades

D’altra banda, els magistrats del Tribunal Suprem afirmen en la seva sentència que el fet que es tracti d’una "lesió sobtada que apareix en el temps i lloc de treball” fa possible que s’apliqui l’article 156.3 del text refós de la llei general de la Seguretat Social, que presumeix que "estem en presència d’un accident de treball". Afegeix la Sala que, "es té en compte queno es pot excloure el factor de treballen el desencadenament de patologies oculars, en concret, el despreniment de retina, sense perjudici que, estadísticament, existeixin altres causes més freqüents".

Finalment, indica queno s’ha acreditat "la falta de connexiócausal entre la feina i la lesió" i retreu al TSJG que utilitzi com a argument "que no hi ha casos en la literatura mèdica que connectin la feina davant de les pantalles d’ordinador amb despreniment de retina".