'CAS MÀSTER'

La jutge rebutja la petició de Cifuentes de declarar davant del Suprem

Afirma que l'URJC ha rectificat i ha aportat la petició de convalidació d'assignatures de Casado

L'exdirector del màster Álvarez Conde es nega a declarar davant de la magistrada i la responsable del TFM afirma que va ser pressionada

undefined42903453 graf2777  madrid  13 04 2018   fotograf a de archivo  21 03 180625134908

undefined42903453 graf2777 madrid 13 04 2018 fotograf a de archivo 21 03 180625134908 / RODRIGO JIMENEZ

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La jutge d’instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, ha rebutjat la petició de l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes de declarar davant del Suprem, perquè es basa en tres premisses que hi hagi un aforat investigat, amb referència al candidat a presidir el PP Pablo Casado, que l’Alt Tribunal hagi decidit investigar-lo i que no es pot investigar per separat els aforats dels que no ho són. D’aquesta manera, l’expresidenta madrilenya haurà de comparèixer als jutjats de la Plaça de Castilla aquest dimarts com estava previst com a imputada per falsedat i suborn.

Cifuentes va intentar posposar la seva declaració fins que la investigació relativa al màster per Casado fos al Suprem, en una estratègia similar a la seguida pel que figurava com a director de l’Institut de Dret Públic de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid (URJC), el catedràtic Enrique Álvarez Conde, que s’ha negat a declarar fins que es determinés si la causa seria investigada per l’Alt Tribunal.

En la seva resolució, la magistrada explica que demanar al Congrés que li acrediti la condició de diputat de Casado no és equivalent a elevar una exposició raonada al Suprem perquè, donat el seu aforament, el dirigent 'popular' pugui ser investigat. Això determinarà si ho fa o no en funció de com transcorri la investigació, per a la qual cosa ha sol·licitat documentació a les institucions en les quals va cursar els seus estudis el diputat del PP. 

Afegeix que l’URJC va informar en un primer moment, amb data el passat dia 13, que no constava al vicerectorat cap sol·licitud per part de Casado perquè se li convalidessin assignatures, però el dia 21, s’ha rectificat a si mateix i ha aportat la petició que va presentar l’alumne, que va veure com se li convalidaven 18 de les 22 matèries impartides en el màster. Davant de la disparitat d’informacions, la magistrada va demanar el passat dia 22 al centre universitari que ratifiqui o rectifiqui els extrems rellevants per a la causa respecte als que ja ha informat amb l’objectiu de determinar si Casado va ser beneficiat o no per ell.

Pressions 

Mentrestant, la magistrada ha continuat prenent declaració aquest dilluns a diversos imputats. La professora de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid (URJC) i presidenta del tribunal que suposadament va examinar Cristina Cifuentes en relació amb el seu Treball de Final de Màster (TFM), Alicia López de los Mozos, ha declarat que va rebre pressions per part de la docent Cecilia Rosado per falsificar les firmes de l’acta, han informat fonts jurídiques a Europa Press .

Notícies relacionades

Es tracta de la segona vegada que De los Mozos compareix davant de la magistrada, però en aquesta ocasió ho fa en qualitat d’investigada i acompanyada per un advocat. A l’inici de la instrucció va declarar com a testimoni i va passar a ser imputada després de reconèixer que havia qualificat diversos alumnes que no havien fet el curs. Se li va imputar un delicte de prevaricació administrativa. Segons les fonts consultades, Rosado li va demanar que "mentís" i donés per bona la seva firma falsificada, a la qual cosa ella es va negar.

Per la seva banda, Rosado s’ha acollit al seu dret a no declarar. Sí que va parlar l’anterior vegada que va acudir al jutjat com a imputada, assenyalant llavors que havia rebut pressions presumptament de Maite Feito, exassessora del Govern regional, que suposadament va pressionar els docents quan va esclatar l’escàndol. Rosado també va afirmar que el director del màster la va pressionar per "fabricar" l’acta.