NOU FORMAT

¿Què és el criticat ‘play-in’ de l’NBA?

Jugadors com LeBron han criticat aquest minitorneig, que jugaran del 7è al 10è de les dues Conferències

¿Què és el criticat ‘play-in’ de l’NBA?
5
Es llegeix en minuts

Aquest any la temporada regular ha sigut atípica. En altres temporades, en aquest punt del maig aniríem descobrint ja els finalistes de Conferència i quedaria menys d’un mes per poder veure les finals. Aquesta temporada s’estrena calendari reduït (72 partits) i nou format per aconseguir aconseguir les dues últimes places de ‘play-off’’. 

Aquest nou format de classificació és l’evolució del que vam veure l’any passat a la bombolla d’Orlando, en què el vuitè i el novè (Portland vs. Memphis) es van enfrontar en una sèrie a dos partits. Després de l’èxit aconseguit per veure dos equips jugar aferrissadament per una última plaça per a les eliminatòries, Adam Silver va decidir aquesta temporada portar un pas més enllà aquest torneig ‘play-in’ i ampliar-lo amb fins a 4 equips. 

Aquest nou torneig, que es farà entre el 18 i el 21 de maig, consistirà en dues eliminatòries. D’una banda, s’enfrontaran setè i vuitè. El guanyador d’aquest partit es classificarà per als ‘play-off’ com a setè i s’enfrontarà en la primera ronda al segon. D’altra banda, novè i desè també s’enfrontaran. El guanyador d’aquest xoc jugarà contra el perdedor del partit entre setè i vuitè per l’última plaça de ‘play-off’, mentre que el perdedor quedarà eliminat. D’aquesta forma, es premia el setè i vuitè amb dues oportunitats per accedir als ‘play-off’, mentre que el novè i el desè hauran de guanyar els seus dos partits si volen estar en la posttemporada.

Aquest nou ‘play-in’ no ha deixat indiferent a ningú. Per als aficionats és clar que és un regal, però els jugadors no s’ho han pres amb tanta filosofia. Ja van ser reticents a començar la temporada ea desembre, a causa del poc descans que tindrien els equips que havien jugat a la Bombolla. Tampoc els va agradar la idea de jugar un All-Star sense públic, però al final van accedir-hi. I ara també han mostrat el seu rebuig d’aquest ‘play-in’, que provoca que els equips no puguin donar descans als seus jugadors abans de les eliminatòries, com s’ha fet tota la vida. El mateix LeBron va mostrar que no estava d’acord amb el nou torneig davant la premsa el 3 de maig quan va ser preguntat sobre el tema: «El que s’hagi inventat aquesta merda ha de ser acomiadat». Declaracions a part, la lluita per evitar aquest nou torneig està que bufa. 

Els Lakers, en llocs de ‘play-in’

A la Conferència Oest Utah, Phoenix, Clippers i Nuggets ja han aconseguit la seva plaça per als ‘play-off’. Dallas, Portland i Lakers competeixen ara pels llocs de cinquè i sisè, que els estalviarien haver de jugar el ‘play-in’. Dallas és el està més ben posicionat. Té els Blazers a un partit i els Lakers a dos. Luka Doncic ha aconseguit encarrilar el seu equip, una plantilla sense grans estrelles, al bon camí després de molts dubtes al principi d’any.

A Portland ha passat al contrari. La temporada es va torçar al principi de la regular season amb les lesions de McCollum i Nurkic, dos titulars indiscutibles. Contra tot pronòstic, els Blazers van jugar bé i van tirar molts partits endavant amb els que no comptaven. Després de la tornada dels titulars i amb la incorporació de Norman Powell, l’equip va començar a fallar i descendir posicions a la taula. Tot i així, són sisens gràcies a uns Lakers que estan en caiguda lliure. Ni LeBron ni Davis aconsegueixen jugar amb regularitat i això es tradueix en derrotes per als de Los Angeles. Malgrat això, el vestidors dels Lakers confia a poder revertir la situació una vegada comencin les eliminatòries. LeBron és un jugador que té la capacitat de capgirar una situació adversa quan comencen els ‘play-off’. Ja ho feia als Cavs, que no eren experts a fer grans esforços en regular season precisament, i ningú dubta que ho farà també als Lakers.

Warriors, Memphis i San Antonio tenen pràcticament assegurada la plaça al ‘play-in’. Pelicans, onzè i perseguidor de San Antonio, ha protagonitzat un any decebedor. Semblava que aquest any ja tenien les peces necessàries per aconseguir lluitar per un lloc en la posttemporada, però no ho han aconseguit. Potser tenen les peces, Ingram i Zion són jugadors d’All-Star, però la maduresa de New Orleans no correspon a un equip mereixedor d’estar als ‘play-off’. Així doncs, els encreuaments que es vaticinen són: Memphis vs. San Antonio i Warriors vs. Lakers. Seria un regal per a la vista tornar a veure Curry jugar contra LeBron per entrar als ‘play-off’. No és l’escenari en què estem acostumats a veure’ls, però no treu que aquest partit pugui ser dels millors de l’any.

La gesta dels Wizards de Westbrook

Notícies relacionades

A la Conferència Est, la classificació també està renyida. Els tres grans, Sixers, Bucks i Nets, estan ja classificats, tot i que encara queden coses per decidir. Nets i Bucks estan empatats a 24 derrotes i els 5 partits que queden determinaran qui aconsegueix la segona plaça. Knicks i Hawks, per la seva banda, tenen cert avantatge, dos partits, sobre la setena plaça que marca el ‘play-in’. I la sisena posició, que actualment ocupen els Heat, està sotjada per Boston, que es troba a un partit de diferència. És poc probable que aconsegueixin prendre aquesta sisena plaça a Miami, no oblidem que són els subcampions de l’any passat, però encara hi ha opcions per als de Brad Stevens, a qui la seva irregularitat podria perjudicar-los a l’hora de jugar el ‘play-in’. 

La vuitena, novena i desena posició estan ja pràcticament tancades per a Hornets, Wizards i Pacers, respectivament. És molt meritòria la gesta que han aconseguit els de Washington. Després de ser la riota de la lliga al principi de l’any, han protagonitzat una segona part de la temporada digna d’admirar. I gran part de culpa té nom i cognoms, Russell Westbrook. El MVP del 2017 ha tornat a trobar-se a si mateix a la capital després d’un any difícil a Rockets i ha apaivagat totes aquelles veus que al principi d’any el consideraven un jugador acabat. A Houston es deuen estar estirant els cabells veient el pèssim rendiment d’un John Wall del qual s’esperaven més quan el van intercanviar per Westbrook. Un Westbrook que, per cert, en la victòria contra els Pacers va empatar amb Oscar Robertson com el jugador amb més triples dobles en tota la història de la lliga (182). That’s greatness dude.